Linkuri accesibilitate

Noi linii de interconexiune cu România | Consultanți de la Kremlin pentru Partidul Șor


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Consiliul European a adoptat joi, 4 mai, două măsuri de asistență în cadrul Facilității Europene pentru Pace în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova și al Forțelor de Apărare ale Georgiei, pentru a spori securitatea națională, stabilitatea și reziliența în sectorul de apărare al ambelor țări, informează Ziarul de Gardă. Reporterii notează că măsura de asistență adoptată este în valoare de 40 de milioane de euro și va fi oferită într-o perioadă de 36 de luni. Sprijinul va finanța echipamente, provizii și servicii neletale pentru unitățile Forțelor Armate ale R. Moldova, inclusiv pregătirea tehnică.
  • Newsmaker.md scrie că la Chișinău a fost inaugurată cea mai mare Unitate Primiri Urgențe. Lucrările de construcție au costat peste 49 de milioane lei, dintre care 34 de milioane lei au fost oferite de Ministerul Sănătății, iar aproximativ 15,2 milioane de lei – de Uniunea Europeană. „Instituția arată ca un adevărat spital european, cu săli spațioase și echipament medical modern. Este rezultatul cooperării noastre strânse cu UE și alți parteneri de dezvoltare”, a precizat președinta Maia Sandu, prezentă la deschiderea unității.
  • Radio Chișinău relatează despre schimbul de experiență între 22 de instituții de învățământ din România și R. Moldova, care au semnat acorduri de parteneriat cu scopul de a încuraja și disemina experiențe de succes în domeniul educațional și de a implementa proiecte comune. Reporterii mai scriu că în următoarele luni vor avea loc o serie de seminare în județul Galați, cu participarea școlilor partenere din raionul Cahul, de care vor beneficia circa 600 de copii și 80 de cadre didactice de pe ambele maluri ale Prutului.
  • Agenția de presă „IPN” o citează pe Felicia Bechtoldt, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care a prezentat strategia de reformă a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Potrivit ei, se vrea creșterea numărului beneficiarilor și țintirea mai bună a serviciilor destinate șomerilor și persoanelor care caută un loc de muncă, iar Agenția să presteze servicii de ocupare a locurilor de muncă mai relevante pentru beneficiari.
  • Agora.md scrie că în perioada următoare vor fi construite noi linii de interconexiune cu România, pentru a asigura stabilitatea rețelei de energie electrică, pentru a putea integra cât mai multă energie regenerabilă și a fi pregătiți de eventuale pene de curent naționale. Jurnaliștii notează că Proiectele vor fi finanțate de SUA.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Cine sunt consultanții Rusiei care ar fi ajutat Partidul Șor să câștige primul tur al alegerilor din Găgăuzia, este postarea jurnaliștilor de la ProTV, printre cele mai populare pe Facebook-ul moldovean. Reporterii scriu că echipa de polit-tehnologi trimisă de Kremlin ar fi compusă din trei persoane, care pe parcursul ultimilor luni ar fi acordat suport și consultanță partidului Șor.
  • Pe Instagram, a trezit interesul internauților postarea deschide.md, care informa că oamenii legii au descins cu percheziții în dimineața zile de joi, 4 mai, la șeful Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlca.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG