Linkuri accesibilitate

O victorie problematică pentru Trump în New Hampshire?


Fostul președinte Trump și-a împărțit din nou săptămâna între campania electorală și procese.
Fostul președinte Trump și-a împărțit din nou săptămâna între campania electorală și procese.

Din această ediție: Trump câștigă în New Hampshire, dar scrutinul îi dă la iveală și vulnerabilitățile; Statele Unite sistează temporar finanțarea agenției ONU pentru sprijinirea palestinienilor; critici pentru „marginalizarea” la Oscar a creatoarelor filmului Barbie.

Donald Trump a câștigat cu ușurință preliminariile republicane în New Hampshire, dar rezultatele evidențiază și vulnerabilități pentru Trump la alegerile generale. Independenți, alegători cu studii universitare și republicani îngrijorați de problemele legale ale lui Trump au votat în număr mare pentru rivala sa, Nikki Haley. Or, acesta este un semnal de alarmă pentru alegerile din toamnă, când fostul președinte trebuie să atragă mai mult decât baza sa electorală dură, care, la scară națională e pe undeva pe la 20-25%. În cazul unei revanșe între Trump și Biden, varianta cea mai plauzibilă, ambii candidați au probleme semnificative. Biden, la 81 de ani, se confruntă cu popularitate redusă, în general, iar susținerea sa în rândul tinerilor, afro-americanilor și latino-americanilor scade. În ciuda acestor probleme, Biden se bazează pe teme precum drepturile la avort și democrația pentru a-și consolida baza de susținători. Rezultatele din New Hampshire arată că și Trump are dificultăți. Aproximativ 40% dintre susținătorii lui Haley ar fi dispuși să-l voteze pe Biden în alegerile generale, indicând o posibilă pierdere semnificativă pentru Trump.

Mai multe, aici.

Decizia de la Haga privind Gaza, un test și pentru Casa Albă

Curtea Internațională de Justiție de la Haga a emis o hotărâre vineri, cerând Israelului să facă mai mult pentru a proteja civili în Fâșia Gaza în timpul conflictului cu Hamas și a acordat guvernului lui Netanyahu o lună pentru a prezenta un plan în acest sens. Tribunalul nu a cerut însă încetarea focului, așa cum inițiatorii cazului doreau. Acesată hotărâre prezintă totuși o problemă pentru Israel și susținătorii săi, între care și Statele Unite, în condițiile în care curtea a considerat cazul de genocid ca fiind unul „plauzibil”. În pofida acestei decizii, Administrația Biden insistă asupra dreptului la autoapărare al Israelului, susținând și măsuri umanitare pentru protejarea civililor. Poziția americană este diferită, totuși, de cea a multor aliați europeni și a unei minorități vocale, în interiorul administrației Biden și Congresului, care cer un armistițiu imediat. Hotărârea finală cu privire la acuzația de genocid ar putea lua ani de zile, cazul continuând în ciuda cererii israeliene ca el să fie scos de pe rol.

Mai multe, aici.

Controversa privind agenția ONU pentru palestinieni

Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni concediază angajați în Gaza, suspectați că ar fi fost implicați în atacul Hamas de la 7 octombrie, împotriva Israelului. Statele Unite, cel mai mare donator, au sistat temporar finanțarea agenției. Philippe Lazzarini, șeful agenției ONU, a afirmat că au fost reziliate contractele „mai multor" angajați și a dispus o anchetă după ce Israelul a furnizat informații indicând că aceștia au avut un rol în atac. Departamentul de Stat al Statelor Unite a menționat existența unor acuzații împotriva a 12 angajați. Agenția are 13.000 de angajați în Gaza, aproape toți palestinieni, inclusiv profesori în școlile gestionate de organizație, doctori, alt personal medical și lucrători umanitari. Lazzarini a catalogat acuzațiile drept „șocante" și a declarat că orice angajat „implicat în acte teroriste va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărirea penală". Agenția ONU a reiterat condamnarea „în cei mai puternici termeni" a atacurilor de la 7 octombrie și a cerut eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor israelieni. Oficialități israeliene și membri ai Congresului american acuză adesea agenția ONU că ar permite incitări anti-israeliene în școlile sale și că unele cadre colaborează cu Hamas.

Mai multe, aici.

Frontiera de sud și o schimbare de politică a lui Biden

Președintele Joe Biden a îndemnat vineri Congresul să adopte un acord bipartizan din Senat pentru consolidarea securității de frontieră, pachet legislativ care este corelat, in formula actuală cu ajutorul pentru Ucraina. Cu toate acestea, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a sugerat că acordul, care include și măsuri privind imigrația, ar putea fi respins în Camera Reprezentanților. Biden a salutat propunerile ca fiind cele mai dure și echitabile reforme pentru securizarea frontierei și a promis să utilizeze o nouă autoritate de urgență pentru a închide temporar frontiera cu Mexicul, dacă va fi nevoie. Acordul din Senat, inițial sprijinit de republicani, se confruntă acum cu o opoziție crescută în interiorul partidului. Obiecțiile vin în principal de la fostul președinte Donald Trump, care a catalogat planul drept un „cadou" politic pentru administrația Biden, el preferând să mențină imigrația ilegală ca temă electorală împotriva lui Biden. Grupul de senatori care negociază acordul speră să lanseze proiectul săptămâna aceasta.

Mai multe, aici.

„Nu e genul meu”

Fostul președinte Donald Trump a fost obligat de un juriu federal să plătească 83,3 milioane de dolari lui Jean Carroll, în plus față de o hotărâre separată de 5 milioane de dolari pentru abuz sexual și defăimare, emisă împotriva sa anul trecut. Cazul împotriva lui Trump a început în 2019, anul în care Caroll a făcut publice acuzații împotriva fostului președinte, cu referire la un episod petrecut cu decenii în urmă. Carroll l-a acuzat pe Trump de viol într-un vestiar al magazinului Bergdorf Goodman în anii '90 și apoi de defăimare când ea a dat la iveală cele întâmplate. Trump neagă acuzațiile, spunând despre Carroll că nu e genul lui de femeie. După verdict, Carroll și-a exprimat speranța că hotărârea îl va determina pe Trump să înceteze atacurile împotriva ei. Trump intenționează să facă recurs, dar pentru asta el trebuie să depună suma de 83.3 milioane de dolari într-un fond special.

Mai multe, aici.

Fără Barbie nu ar fi Ken

Actorul Ryan Gosling din filmul de mare succes Barbie și-a exprimat nemulțumirea pentru ignorarea regizoarei Greta Gerwig și actriței Margot Robbie la două categorii-cheie ale nominalizărilor Oscar – cel mai bun regizor și cea mai bună actriță. Gosling a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar (alături de colega sa de distribuție, America Ferrera), mulți criticând nominalizările pentru neincluderea celor două creatoare principale ale filmului. „Sunt extrem de onorat să fiu nominalizat de colegii mei alături de artiști atât de remarcabili într-un an cu atât de multe filme minunate", a început actorul, continuând: „Și nu m-am gândit niciodată că voi spune asta, dar sunt incredibil de onorat și mândru că este pentru portretizarea unei păpuși de plastic numită Ken." El a continuat: „Dar nu există Ken fără Barbie, și nu există film Barbie fără Greta Gerwig și Margot Robbie, cele două persoane responsabile în cea mai mare măsură pentru acest film de succes, celebrat în întreaga lume. Nicio recunoaștere nu ar fi posibilă pentru nimeni din echipa filmului fără talentul, dăruirea și geniul lor. Să spun că sunt dezamăgit că nu sunt nominalizate în categoriile lor respective ar fi prea puțin” – a spus Gosling.

Mai multe, aici.

XS
SM
MD
LG