Linkuri accesibilitate

Odesa, atacată de rachetele și dronele rusești | Răniți și pagube materiale


Echipele de salvatori ucraineni la locul unui atac cu rachete rusești în Odesa, 6 noiembrie.
Echipele de salvatori ucraineni la locul unui atac cu rachete rusești în Odesa, 6 noiembrie.

Rusia a lovit portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră cu rachete și drone, rănind cel puțin opt persoane și provocând pagube importante la un renumit muzeu de artă și în centrul istoric al orașului.

Atacul rusesc din orașul Odesa, port ucrainean la Marea Neagră, cu rachete și drone, a rănit cel puțin opt persoane și a provocat pagube importante la un renumit muzeu de artă și la clădiri rezidențiale din centrul istoric al orașului. Celelalte drone au incendiat mai multe depozite de cereale, au declarat oficialii ucraineni la 6 noiembrie.

Guvernatorul regional Oleh Kiper a anunțat că au fost rănite opt persoane. El a scris pe rețeaua Telegram că rachetele au vizat centrul orașului și o clădire industrială dezafectată. Au fost avariate mai multe blocuri și Muzeul Național de Artă din Odesa, aflat în zona de patrimoniu mondial UNESCO a orașului, a precizat Kiper.

Natalia Humeniuk, un purtător de cuvânt al comandamentului militar din sud, a declarat că Rusia a atacat regiunile sudice cu diferite tipuri de rachete și drone de atac la începutul zilei de 6 noiembrie. Humeniuk spune că orașul Odesa a fost atacat cu rachete Iskander-M și Onyx, precum și cu drone Shahed de fabricație iraniană. Atât Humeniuk, cât și Kiper afirmă că 15 drone au fost doborâte de forțele de apărare aeriană. Resturile provenite de la drone au avariat depozitele de cereale din zona portuară, a declarat Kiper.

Muzeul Național de Artă din Odesa, situat în zona de patrimoniu mondial UNESCO a orașului, în apropiere de port, a fost, de asemenea, lovit de o rachetă rusă chiar în ziua în care sărbătorea 124 de ani de existență.

„Pe 6 noiembrie, Muzeul Național de Artă din Odesa a împlinit 124 de ani. Rușii au felicitat monumentul nostru arhitectural cu o rachetă care a lovit în apropiere. Pereții clădirii sunt avariați, unele ferestre și geamuri sunt sparte”, a scris Kiper pe Telegram. Ministrul de Interne Ihor Klimenko a anunțat că, în total, 20 de clădiri de apartamente au fost avariate în Odesa.

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene au purtat 53 de confruntări directe în ultimele 24 de ore de-a lungul liniei de front, a declarat Statul Major General al armatei ucrainene în raportul său zilnic la începutul zilei de 6 noiembrie.

Lupte aprige se desfășurau în jurul orașului industrial Avdiivka, din regiunea estică Donețk, pe care trupele rusești încearcă să îl captureze de câteva săptămâni, într-una dintre cele mai intense bătălii ale războiului.

Trupele ucrainene au respins 10 asalturi în zona Avdiivka, a precizat armata, în ciuda faptului că rușii au folosit sprijin aerian.

Luptele s-au intensificat, de asemenea, în regiunea sudică Zaporojie, unde forțele rusești au încercat să recucerească Robotine, un sat eliberat de trupele ucrainene în august.

Într-un interviu acordat pe 5 noiembrie unui post de televiziune american, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Washingtonului să ofere un ajutor suplimentar pentru a ajuta țara sa să lupte împotriva invaziei rusești.

„Dacă Rusia ne va distruge pe toți, va ataca apoi țările NATO, iar voi va trebui să vă trimiteți fiii și fiicele la luptă”, a spus Zelenski pentru NBC. El l-a invitat pe fostul președinte Donald Trump să călătorească în Ucraina pentru a vedea cu ochii lui natura conflictului, adăugând că ar avea nevoie „de 24 de minute, nu mai mult" pentru a-i explica că nu poate gestiona acest război din cauza președintelui rus Vladimir Putin.

Trump, principalul candidat republican pentru a-l înfrunta pe președintele democrat Joe Biden în alegerile din 2024, a declarat că ar putea pune capăt războiului „în 24 de ore" și și-a exprimat îndoiala cu privire la necesitatea de a oferi ajutor în continuare Ucrainei.

XS
SM
MD
LG