Linkuri accesibilitate

Oficială NATO: Moldova poate să facă față atacurilor hibride rusești


Tanya Hartman, șefa Diviziei Parteneriatului Estic al Departamentului Relații Politice și Politică de Securitate a NATO
Tanya Hartman, șefa Diviziei Parteneriatului Estic al Departamentului Relații Politice și Politică de Securitate a NATO

R. Moldova are toate instrumentele necesare pentru a face față războiului hibrid lansat de Federația Rusă, iar NATO va continua s-o ajute în domeniile în care are nevoie, a spus într-un interviu pentru Europa Liberă șefa direcției Parteneriatului Estic a alianței, Tanya Hartman.

Autoritățile pro-europene de la Chișinău acuză de mai multă vreme Rusia că ar duce un război hibrid împotriva R. Moldova. Acum două zile, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că Moscova ar pregăti un nou plan pentru a compromite referendumul privind aderarea la UE și alegerile prezidențiale și parlamentare, organizând ciocniri în Găgăuzia și Transnistria.

Tanya Hartman crede că R. Moldova poate să facă față acestor provocări și dă asigurări: „Chișinăul poate conta pe sprijinul NATO”.

„Provocările hibride nu cunosc limite și granițe, dar noi lucrăm deja de mai mulți ani cu Moldova pentru a-i consolida reziliența la provocările hibride, pentru că avem propria experiență în a face față unor provocări similare. Dezinformarea este o provocare deosebit de răspândită pentru noi, ca și pentru Moldova”, explică oficiala NATO.

Uniunea Europeană și NATO, mai spune Hartman, vor ajuta R. Moldova să avanseze în drumul său spre aderarea la UE, „o cale spre prosperitate pentru poporul moldovean și, de asemenea, o cale spre securitate”.

După invazia rusească în Ucraina, R. Moldova s-a apropiat mult de UE, iar președinta Maia Sandu a propus ca în această toamnă să fie organizat un referendum privind aderarea la UE, odată cu alegerile prezidențiale. Autoritățile se tem, însă, că Rusia ar putea influența rezultatele acestuia.

„Cu cât facem mai mulți pași către Uniunea Europeană, cu atât mai îndârjită este Rusia să ne creeze piedici și să sperie cetățenii noștri”, a spus Sandu, în timpul vizitei în România.

Tanya Hartman: NATO susține Ucraina și Moldova ca Rusia să nu poată ataca din nou
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:39 0:00

„Susținem Ucraina ca un asemenea război să nu se repete”

Din 2025, R. Moldova și NATO urmează să treacă la o formă superioară de parteneriat, la fel ca țări ca Australia, Coreea de Sud, Japonia și Noua Zeelandă. Hartman spune că Alianța Nord-Atlantică va ajuta în continuare R. Moldova în acele domenii în care țara este interesată, respectându-i neutralitatea.

„Toată cooperarea noastră se desfășoară ca răspuns la cererea autorităților moldovene. Lucrăm, deci, doar în acele domenii în care guvernul solicită asistența noastră”, a precizat ea.

De-a lungul celor 30 de ani de parteneriat, NATO a oferit R. Moldova suport în mai multe domenii: apărare, securitate energetică sau cibernetică.

Pentru alianță, este clar că situația actuală de pe câmpul de luptă din Ucraina este „foarte dificilă”, afirmă Hartman. Ea spune că Rusia nu a renunțat la „obiectivele sale maximaliste” de a cuceri Ucraina și de a eroda suveranitatea și independența ei.

„Aliații și NATO ca organizație vor continua să susțină Ucraina, să se asigure că va învinge în acest război, că va aduce o pace durabilă, astfel încât Rusia să nu mai poată ataca din nou Ucraina, ca asemenea invazie să nu se repete”, a spus oficiala NATO în interviul pentru Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG