Linkuri accesibilitate

Olaf Scholz: „Cu pistolul la tâmplă nu se poate negocia”


Olaf Scholz în Bundestag
Olaf Scholz în Bundestag

Declaraţia guvernamentală a cancelarului Olaf Scholz privind sprijinul Ucrainei şi perspectiva integrării europene, inclusiv a Republicii Moldova

În urmă cu un an, cancelarul federal Olaf Scholz a rostit o cuvântare în care a afirmat că asistăm la o schimbare a vremurilor. A folosit atunci sintagma „Zeitenwende” care între timp a devenit în Germania termenul utilizat pentru a descrie situaţia intervenită după atacul asupra Ucrainei.

„Cu pistolul la tâmplă nu se poate negocia”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00

Un an după cuvântarea sa, descrisă de unele ziare drept „legendară”, Scholz a făcut un bilanţ al politicii germane.

„Imperialismul lui Putin”

Într-o declaraţie guvernamentală, prezentată joi în faţa Bundestagului, Scholz a făcut şi o analiză a situaţiei geopolitice, reliefând poziţia guvernului german care respinge orice negocieri de pace fără o participare sau implicare directă a Ucrainei.

„Nu se poate permite ca imperialismul lui Putin să devină realitate”, a mai spus şeful guvernului de la Berlin, adăugând răspicat:

„Cu pistolul la tâmplă nu se poate negocia”.

Scholz a criticat apoi pe cei care se opun furnizării de armament şi care pledează pentru negocieri.

Pentru toţi cei prezenţi în sală sau cei care au urmărit declaraţia cancelarului era limpede că se referă la cei care au organizat sâmbăta trecută o mare manifestaţie la Berlin. În cursul manifestaţiei, organizată de politiciana Partidului Stângii, Sarah Wagenknecht, şi publicista Alice Schwarzer s-a cerut începerea imediată a unor negocieri de pace şi stoparea furnizării de echipament militar către Ucraina. La manifestaţie au participat peste 20.000 de mii de persoane (potrivit poliţiei 13.000 şi potrivit organizatorilor 50.000). Cu câteva zile înaintea demonstraţiei, cele două activiste au lansat un aşa numit „Manifest pentru pace”, semnat de peste 700.000 de persoane.

„Nu va fi pace, dacă aici la Berlin se scandează ‚Niciodată război’ şi dacă se cere stoparea livrărilor de armament”, a spus Scholz. Germania ajută Ucraina să se ajungă la o pace echitabilă. (Ce anume a livrat Berlinul Ucrainei în ultimul an poate fi consultat pe pagina electronică a guvernului federal.)

Cancelarul a amintit apoi cum şi prin ce s-a implicat Germania în sprijinul Ucrainei, anunţând că pleacă în SUA pentru a se consulta vineri cu preşedintele Biden.
Tanc rusesc în faţa Ambasadei Rusiei din Berlin
Tanc rusesc în faţa Ambasadei Rusiei din Berlin

Apel către Beijing

Scholz a lansat şi un mesaj adresat Chinei. El a acerut Beijingului să-şi utilizeze influenţa pentru a convinge Moscova să-şi retragă militarii. Totodată a cerut Chinei să nu furnizeze Rusiei armament.

În declaraţia sa guvernamentală, cancelarul a mai reliefat necesitatea finanţării substanţiale a armatei federale şi a alocării a peste 2 la sută din PIB pentru NATO.

Viitorul Ucrainei, Moldovei şi Georgiei în UE

Referitor la contextul geopolitic internaţional de după încheierea războiului, liderul german a amintit de importanţa viitoarei integrări europene - nu numai a Ucrainei.

„Este limpede pentru noi că viitorul Balcanilor de Vest, că viitorul Ucrainei, Moldovei şi Georgiei se află în Uniunea Europeană”.

Cancelarul a amintit în finalul declaraţiei sale că după război, Germania şi aliaţii ei vor oferi Ucrainei garanţii de securitate. Tocmai de aceea Germania va ajuta în continuare Ucraina pentru a se ajunge la încheierea păcii.

XS
SM
MD
LG