Linkuri accesibilitate

Om de paie al lui Putin sau proprietar de drept? Un magnat rus se luptă pentru mai multe iahturi confiscate în SUA


Statele Unite au sechestrat Amadea, un iaht de lux în valoare de 325 de milioane de dolari, pentru că ar fi proprietatea unui miliardar rus de pe lista de sancțiuni a SUA.
Statele Unite au sechestrat Amadea, un iaht de lux în valoare de 325 de milioane de dolari, pentru că ar fi proprietatea unui miliardar rus de pe lista de sancțiuni a SUA.

Un magnat rus, acuzat că este doar proprietar de fațadă al unui iaht de lux care ar aparține, de fapt, președintelui rus Vladimir Putin, se luptă să recupereze un al doilea iaht confiscat de Statele Unite pentru că ar fi legat de un miliardar loial Kremlinului.

Amadea este un iaht de lux, lung de 106 metri, valorând 325 de milioane de dolari. Iahtul, ancorat în portul San Diego, pe coasta americană a Pacificului, a fost confiscat de guvernul american pentru că ar fi proprietatea miliardarului rus Suleiman Kerimov, aflat pe lista de sancțiuni a SUA.

În zilele acestea însă un alt magnat rus se luptă în instanța federală americană pentru recuperarea navei de lux, susținând că el este adevăratul proprietar al iahtului Amadea.

Pe 10 ianuarie, era programată în fața unei instanțe federale din Manhattan o primă sesiune de consultări preliminare în cadrul acțiunii civile de confiscare a vasului Amadea, pentru a-l audia pe Eduard Hudainatov, fost director executiv al gigantului petrolier de stat rus Rosneft, care a depus o cerere prin care-și revendică proprietatea asupra iahtului.

Conform unei depoziții FBI făcută sub jurământ, Hudainatov ar fi doar un intermediar de paie, folosit pentru a-l ascunde pe adevăratul proprietar, Suleiman Kerimov, iar un aspect central al acțiunii judecătorești este acela de a stabili care dintre cei doi este proprietarul real al vasului de lux.

Amadea nu este singurul iaht de lux pe care Hudainatov, aflat pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, dar nu și pe cea a Statelor Unite, l-ar deține doar pe hârtie. Hudainatov afirmă că este și proprietarul unui iaht de 700 de milioane de dolari, Șeherazada, confiscat în Italia, despre care activiștii opoziției ruse susțin că ar fi, în realitate, al președintelui rus Vladimir Putin.

Amadea a fost predat autorităților americane în iunie 2022, în urma unei hotărâri judecătorești din Fiji
Amadea a fost predat autorităților americane în iunie 2022, în urma unei hotărâri judecătorești din Fiji

În plus, magnatul în vârstă de 63 de ani mai pretinde și că este proprietarul navei Semiluna, un alt iaht de 135 de metri, descris ca fiind „nava-soră” a Șeherazadei. Semiluna a fost confiscată în Spania și se presupune că aparține, de fapt, lui Igor Secin, un om din interiorul Kremlinului, actualmente director general al Rosneft.

Un purtător de cuvânt de la Vermillion Advisors, o firmă americană de comunicare strategică angajată de Hudainatov, a declarat pentru RFE/RL că clientul său este, cu adevărat, proprietarul celor trei iahturi de lux confiscate.

Disputa juridică are ca fundal eforturile de a pedepsi elita conducătoare a Rusiei prin confiscarea sau înghețarea activelor pe care le controlează în Occident - adesea prin intermediul unor structuri juridice complexe și al unor proprietari de paie. Statele Unite și UE și-au intensificat aceste acțiuni din februarie 2022, după declanșarea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

„Un proprietar de paie curat și nesancționat”

Amadea a fost adus în Statele Unite în iunie 2022, în urma unei hotărâri judecătorești a autorităților din Fiji, care deciseseră confiscarea navei cu două luni mai devreme. Iahtul a fost transportat la San Diego, unde a și rămas de atunci.

Nava este descrisă de site-ul SuperYachtFan ca fiind „printre cele mai mari iahturi din lume”, „oferind lux și confort fără egal pentru până la 18 persoane". Cu un echipaj de 36 de oameni, Amadea se mândrește cu heliport, piscină, jacuzzi și „o uluitoare grădină de iarnă pe puntea superioară”.

Deși Hudainatov pretinde că este proprietarul iahtului, guvernul SUA afirmă că nava de lux îi aparține, în realitate, lui Kerimov, care are legături strânse cu Putin și a intrat sub incidența sancțiunilor americane încă din 2018, ca reacție la „activitățile periculoase ale Rusiei la nivel mondial”.

Cazul aflat pe rolul tribunalului federal din Manhattan se concentrează pe Amadea, dar autoritățile americane au adus în discuție și presupusul rol al lui Hudainatov ca proprietar de paie al unui al doilea iaht de lux legat de Putin în persoană.

Nava cu pricina, Șeherazada, a fost confiscată de Italia în mai 2022 și este ancorată acolo. „Faptul că Hudainatov se prezintă ca fiind proprietarul a două dintre cele mai mari iahturi înregistrate, ambele legate de persoane sancționate, sugerează că Hudainatov, pentru că este curat și nu are sancțiuni, este folosit ca proprietar de paie, în spatele lui ascunzându-se proprietarii reali ai acestor nave”, se arată într-o depoziție FBI sub jurământ în cadrul procedurilor judiciare din Fiji.

În plus, o investigație din 2022 din iunie a.c., realizată de Organized Crime and Corruption Reporting Project și de revista Forbes, a ajuns la concluzia că Hudainatov era, de asemenea, proprietar de fațadă al unui iaht de 135 de metri, Semiluna, deținut de fapt, de Secin, unul dintre cei mai apropiați asociați ai lui Putin încă din perioada în care actualul președinte al Rusiei lucra în primăria orașului Sankt Petersburg, în anii 1990.

Semiluna, care valorează 600 de milioane de dolari, a fost confiscat în Spania, în martie 2022.

„Mai mult de un miliard de dolari”

Hudainatov a fost, multă vreme, asociatul lui Secin, iar Forbes îi estima, anul trecut, averea la „cel puțin două miliarde de dolari”, atribuind originile bogăției sale faptului că a fost, vreme de zeci de ani, un apropiat al lui Putin și Secin.

În octombrie 2023, procurorul federal american Damian Williams și biroul Departamentului de Justiție însărcinat cu aplicarea sancțiunilor impuse după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 au depus o plângere civilă de confiscare a iahtului Amadea.

Plângerea susținea că iahtul a fost îmbunătățit și întreținut cu încălcarea sancțiunilor aplicate lui Kerimov și celor care acționează în numele său.

Președintele rus Vladimir Putin (în picioare) asistă la semnarea unui acord de cooperare strategică între Eduard Khudainatov (dreapta), pe atunci CEO al Rosneft, și Helge Lund, pe atunci CEO al Statoil ASA, la 5 mai 2012.
Președintele rus Vladimir Putin (în picioare) asistă la semnarea unui acord de cooperare strategică între Eduard Khudainatov (dreapta), pe atunci CEO al Rosneft, și Helge Lund, pe atunci CEO al Statoil ASA, la 5 mai 2012.

Cu toate acestea, Hudainatov susține că el și compania sa Millemarin Investments Ltd., înregistrată în Insulele Virgine Britanice, sunt adevărații proprietari ai iahtului Amadea. Purtătorul său de cuvânt a declarat pentru RFE/RL că Hudainatov ar fi comandat proiectarea și construcția iahtului în 2012.

Cu toate acestea, conform declarației FBI sub jurământ din cadrul procedurilor din Fiji, s-a constatat că, pe baza interviurilor din cadrul comunității de brokeraj de iahturi, la sfârșitul anului 2020 sau la începutul anului 2021, s-a organizat o inspecție a iahtului la care a participat Kerimov în persoană.

În declarația FBI se spune că mulți membri ai echipajului de pe Amadea l-au identificat pe Kerimov ca fiind adevăratul proprietar al iahtului. Alții au declarat, de asemenea, că au văzut familia lui Kerimov folosind nava în diferite ocazii.

Amadea, se spune în declarația FBI, ar fi fost vândută lui Kerimov în 2021 prin intermediul unei companii care are antecedente în ascunderea adevăratului deținător al unui iaht în spatele unor companii-fantomă și al unor proprietari de paie, nesupuși sancțiunilor, pe care-i înregistrează drept proprietari reali.

Agentul special al FBI a declarat sub jurământ că este de părere că Hudainatov a devenit proprietarul de paie al iahtului Amadea pentru a ascunde faptul că adevăratul proprietar este Kerimov.

Avocații lui Hudainatov au susținut într-un document depus în instanță că Amadea a fost închiriată fiicei lui Kerimov, Gulnara Kerimova, dar că tatăl ei nu a fost prezent în timpul acestor călătorii. De asemenea, ei afirmau că „investițiile” lui Hudainatov „de peste un miliard de dolari numai în super-iahturi" sunt „o părticică din averea sa totală”.

Șeherezada și Semiluna

Dovezile atașate la declarația FBI sub jurământ din cadrul procedurii de confiscare din Fiji arată că iahtul Amadea a fost administrat de compania Imperial Yachts, cu sediul în Monaco, sancționată anul trecut de Departamentul Trezoreriei SUA. Departamentul (care este ministerul de finanțe american) a declarat că această companie „oferă servicii legate de iahturi deținute de elitele din Rusia, inclusiv navele aparținând persoanelor din cercul intim al președintelui Putin”. Washingtonul l-a trecut pe lista de sancțiuni și pe directorul general rus al Imperial Yachts, Evgheni Kochman.

Imperial Yachts a supravegheat, de asemenea, construcția vasului Șeherazada, lung de 140 de metri. Echipa politicianului rus de opoziție încarcerat Aleksei Navalnîi susține că și acest iaht îi aparține lui Putin.

Eduard Hudainatov spune, de asemenea, că deține un iaht de 700 de milioane de dolari, Șeherazada, confiscat în Italia, despre care activiștii opoziției ruse susțin că ar fi, de fapt, proprietatea președintelui rus Vladimir Putin.
Eduard Hudainatov spune, de asemenea, că deține un iaht de 700 de milioane de dolari, Șeherazada, confiscat în Italia, despre care activiștii opoziției ruse susțin că ar fi, de fapt, proprietatea președintelui rus Vladimir Putin.

În august 2023, Maria Pevcih, șefa departamentului de investigații din cadrul Fundației Anticorupție a lui Navalnîi, a publicat o serie de postări pe Twitter (cunoscut acum ca X) referitoare la un iaht numit Graceful, lung de 82 de metri și costând 100 de milioane de dolari. Autoritățile americane cred că Putin are legătură și cu această navă. Într-o fotografie în care vedem - spun activiștii - biroul lui Putin la bordul navei Graceful, Fundația a identificat un model aflat pe un raft din fundal ca fiind o reprezentare a Șeherezadei.

Când a fost confiscat în mai 2022, iahtul Șeherazada era deținut de Bielor Asset Ltd., o companie din insulele Marshall controlată de Hudainatov.

Eduard Hudainatov, la o întâlnire cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, 1 martie 2016
Eduard Hudainatov, la o întâlnire cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, 1 martie 2016

Imperial Yachts a declarat pentru RFE/RL în martie 2022 că nu are nicio relație cu Bielor și că legăturile companiei cu Șeherazada s-au încheiat în iunie 2020, odată cu livrarea sa.

Un purtător de cuvânt al lui Hudainatov a declarat pentru RFE/RL că magnatul rus „este proprietarul Șeherazadei”. Reprezentantul lui Hudainatov a precizat și că acesta „nu are nicio relație” cu Putin. Kremlinul nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

O investigație anterioară a RFE/RL a descoperit că un ofițer al echipajului rusesc de pe Șeherazada a lucrat înainte vreme pentru o companie rusă de iahturi care a obținut contracte de milioane de dolari de la Serviciul Federal de Protecție (FSO), agenția responsabilă de securitatea personală a lui Putin și ai cărei ofițeri ar fi fost membri de echipaj pe iaht.

Potrivit unei relatări publicate în 6 august de Financial Times, deși se află sub sechestru, iahtul Șeherazada a fost reamenajat de un proprietar pe care ziarul nu îl numește, dar spune că se află pe lista de sancțiuni.

XS
SM
MD
LG