Linkuri accesibilitate

Păreri împărțite despre blocajul din justiție | O porțiune a străzii 31 august din capitală ar putea deveni pietonală


 Porţiunea de caldarâm descoperită în timpul lucrărilor de reparaţie a străzii 31 august din Chișinău.
Porţiunea de caldarâm descoperită în timpul lucrărilor de reparaţie a străzii 31 august din Chișinău.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Judecătorii au început să vorbească: „Cei care intră în luptă cu justiția, trebuie să fie pregătiți să țină piept acestei lupte”, titrează Ziarul de Gardă. Jurnaliștii scriu că judecătorii care au participat la adunarea din 17 martie au păreri împărțite despre pulsul actual al sistemului judecătoresc, despre reforma inițiată de actuala guvernare, dar și despre procesul de evaluare a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător. Unii acuză guvernarea că încearcă să subjuge sistemul judecătoresc, în timp ce alții își pun speranțe că reforma va avea un rezultat bun. „ Eu nu cred că este un sabotaj. Fiecare, vă spun cinstit, a hotărât personal. Eu nu cred că s-au înțeles. Eu personal, nu am vorbit cu nimeni să văd dacă pleacă sau nu. Marea majoritate a colegilor cu care am discutat au spus că s-au săturat de învinuiri generale”, a declarat reporterilor ZdG, judecătorul Victor Micu. Vorbind despre recentele plecări din sistem ale judecătorilor, Magistrata Victoria Sanduța a spus că sunt „o consecință logică a discursului de ură promovat de către politicieni din 2019 încoace”.
  • Republica Moldova a recepționat circa 283,3 milioane de lei din contribuțiile Suediei și Elveției pentru asigurarea compensațiilor la factură pentru cele mai vulnerabile gospodării, informează newsmaker.md. Jurnaliștii menționează că banii au fost debursați pe contul Ministerului Finanțelor, urmând ca suportul financiar să asigure oferirea de compensații utilizând mecanismul public Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Resursele financiare nerambursabile respective au fost enunțate de către Guvernele Suediei și Elveției, în cadrul Conferinței ministeriale „Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova” desfășurată la 21 noiembrie 2022, la Paris.
  • Radio Chișinău scrie că Mitropolia Basarabiei va aștepta până autoritățile vor identifica un nou spațiu pentru fondul de carte rară al Bibliotecii Naționale, citând-ul pe deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc, unul dintre semnatarii proiectului de lege înregistrat la Parlament ce prevede retrocedarea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău, Mitropoliei Basarabiei. Deputatul a mai spus că există câteva posibilități de spațiu pentru Biblioteca Națională, precizând totodată că „contextul a fost evident legat de sprijinul pe care ni l-a acordat România în condițiile acestea complicate legate de războiul din Ucraina, precum și de crizele energetice…”. Potrivit lui Pâslariuc, există costuri politice pe care autorii proiectului și le asumă.
  • Agenția de presă „IPN” scrie că ofițerii anticorupție, alături de tinerii voluntari anticorupție, se vor deplasa pe parcursul anului în diferite localități să desfășoare instruiri separate cu angajații sistemului educațional, cu părinți și elevi, dar și activități pentru publicul larg în cadrul unei campanii de promovare a integrității în educație, lansată de Ministerul Educației și Cercetării și Centrul Național Anticorupție. Un studiu prezentat de Institutul de Politici Publice în anul 2020 a arătat că mărimea plăților informale efectuate anual de către părinți în învățământul general depășește 782 de milioane de lei anual.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, printre postările populare este cea a Europei Libere, în care se anunță că SA Energocom a vândut în Ucraina 1 MWh de energie electrică în calitate de test. Până acum compania doar procura de la producători din Ucraina. În cadrul acestui test energia electrică a fost procurată din Uniunea Europeană, a tranzitat sistemul energetic moldovenesc și a fost vândut furnizorilor ucraineni.
  • Pe Instagram, a trezit curiozitatea internauților o postare a TV8.md, în care se precizează că strada 31 august 1989, în perimetrul străzilor Alexandr Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni din Chișinău, ar putea deveni pietonală. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban în contextul în care în timpul lucrărilor de reparaţie a străzii a fost descoperită o porţiune de caldarâm veche.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG