Linkuri accesibilitate

PAS se pregătește de curățarea instituțiilor de corupți


Toate punctele vamale moldovene au fost blocate în această dimineață, vreme de o oră și jumătate, din cauza opririi sistemelor informaționale, oprire cauzată la rândul ei de o defecțiune în sistemele de răcire a serverelor, așa cum a anunțat instituția.

Apoi, o problemă similară a fost semnalată de Curtea de Conturi, care a anunțat că un atac cibernetic i-ar fi oprit pagina oficială și i-ar fi distrus toate bazele de date publice.

Cele două incidente au loc într-un moment în care Partidul Acțiune și Solidaritate, câștigătorul detașat al alegerilor de duminică, a semnalat, prin gura mai multor membri ai săi, că este hotărât să înceapă imediat curățarea de corupție a instituțiilor publice, iar Natalia Gavrilița, vice-președintă a formațiunii al cărei nume este invocat primul în lista de potențiali viitori șefi de executiv, a lăsat de înțeles că remanierile despre care au tot vorbit colegii ei după alegeri nu sunt o glumă:

„Noi avem un obiectiv: să curățim instituțiile statului, să pedepsim hoții care au furat de la oamenii. Evident că la două zile de la alegeri noi nu avem toate soluțiile, dar acesta este obiectivul nostru de bază. Și eu am un apel către persoanele care știu că sunt compromise – să nu ne aștepte pe noi, să plece cât mai repede, să-și pregătească exit-ul. Pentru că în momentul în care vom veni noi, vom avea altfel de discuție. Oamenii cinstiți, însă, oamenii care sunt la locurile lor în instituțiile publice nu trebuie să-și facă griji, nu trebuie să se teamă.”

Între cei care deja au demisionat figurează, de exemplu, șefa cancelariei de stat.

Cele două incidente cibernetice, pe de altă parte, de la vamă și curtea de conturi, au lăsat de bănuit, iar Sergiu Tofilat, expert al comunității WatchDog Moldova, a explicat la Europe Liberă ce motive de suspiciune ar avea personal:

„Trebuie să fie un organ credibil care să constate de unde provin atacurile și cine stă în spate. Deocamdată, noi așa instituții credibile nu avem în R. Moldova. Prima senzație e că cineva șterge urmele. Deranjează faptul că se întâmplă tocmai după alegeri. Oamenii înțeleg că mai degrabă sau mai târziu, va trebui să plece și șterg urmele.”

„Hoții la pușcărie și averile confiscate.” Oamenii, despre așteptările lor de la noua guvernare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00

Printre instituțiile care riscă să fie primele remaniate figurează, așa cum a menționat zilele trecute un alt membru al PAS, Andrei Spînu, Consiliul Concurenței, criticat anterior adesea de președinta Sandu, Agenția Proprietății Publice, confruntată și ea adesea anterior cu critici, Consiliul Audiovizualui și Agenția pentru Reglementări în Energetică. Între timp, un nou semn de nemulțumire i-a trimis liderul PAS, Igor Grosu, procurorului general, Alexandr Stoianoglo, atunci când a spus zilele trecute într-o apariție mediatică că nimeni nu este total inamovibil și a sugerat că rezultatele procuraturii în lupta cu corupția s-ar fi lăsat prea mult așteptate.

XS
SM
MD
LG