Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Ce ar putea aduce așa-numitul „Congres al deputaților la toate nivelurile” de la Tiraspol?


Sediul iluminat noaptea al holdingului Sheriff de la Tiraspol, deranjat, ca multe alte firme de pe malul stâng al Nistrului, de noile taxe vamale impuse de Chișinău de la începutul anului (foto arhivă, octombrie 2021).
Sediul iluminat noaptea al holdingului Sheriff de la Tiraspol, deranjat, ca multe alte firme de pe malul stâng al Nistrului, de noile taxe vamale impuse de Chișinău de la începutul anului (foto arhivă, octombrie 2021).

În acest episod discutăm despre Congresul convocat de liderul regiunii separatiste și mai ales despre motivele care l-ar fi putut determina pe Vadim Krasnoselski să recurgă la această rară formă de reuniune a tuturor așa-numiților „aleși ai poporului”.

Ce ar putea aduce așa-numitul „Congres al deputaților la toate nivelurile” de la Tiraspol?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Liderul regiunii separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski, a convocat pentru 28 februarie un rar „Congres al Deputaților Locali la toate Nivelurile” din regiune pentru a discuta presupusele „presiuni făcute de Republica Moldova”, care ar încălca „drepturile” și ar înrăutăți „situația socio-economică a poporului transnistrean”. Acest „congres” va reuni reprezentanții „aleși” din Transnistria de la toate nivelurile.

Nu au fost publicate alte informații oficiale despre agendă sau rezultatul așteptat.

În urma acestei știri, un membru al opoziției transnistrene, Ghenadi Ciorba, a făcut, în postări pe Facebook, primele speculații privind scopul Congresului, și anume că se va cere anexarea regiunii separatiste la Federația Rusia. Mai mult, cu o zi mai târziu, pe 29 februarie, președintele Vladimir Putin, ar avea intenția să aprobe această „anexare” în ultimul său discurs asupra stării națiunii, înainte de alegerile prezidențiale de la mijlocul lunii martie.

Speculațiile, venite dintr-o singură sursă, au avut un ecou neașteptat de mare în presa occidentală. Reacțiile în Moldova – mai ales la nivel oficial – au fost puține și reținute, toate mergând însă spre sfera economică: congresul folosit ca „armă de presiune politică”, pentru a convinge Chișinăul să renunțe, în primul rând, la noile taxe vamale.

Alte subiecte ale episodului din 26 februarie 2024

  • Pentru prima dată de la izbucnirea războiului provocat de invazia rusă, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, dă numărul militarilor uciși pe front, dar nu vorbește despre răniți, din motive de securitate.
  • Controversatul președinte belarus, Aleksandr Lukașenko, a anunțat că va mai candida anul viitor la un mandat, după ce duminică au avut loc alegeri parlamentare și locale, în absența oricărei opoziții. Statele Unite au calificat scrutinul drept „o farsă”.
  • Fostul președinte american, Donald Trump, se apropie rapid de o victorie zdrobitoare în cursa pentru a deveni candidatul partidului Republican în alegerile prezidențiale din noiembrie, deși singura sa contra-candidată, Nikki Haley a spus că nu renunță.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de trei ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG