Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Crește numărul persoanelor vârstnice în Moldova, exodul tinerilor nu se oprește: cine se ocupă de cei lăsați în urmă?


Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, fiecare a 5 persoană din R. Moldova are vârstă pensionară.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, fiecare a 5 persoană din R. Moldova are vârstă pensionară.

În acest episod discutăm despre situația complicată a fermierilor din Dubăsari și decizia de ultim moment a deputaților din regiunea secesionistă transnistreană de a le cere să plătească taxe vamale Tiraspolului, dar și despre situația persoanelor în vârstă care rămân singure.

Exodul masiv al tinerilor, în general al persoanelor active peste hotare, lasă nu numai un gol pe piața muncii locale, dar exacerbează și o altă problemă: cea a persoanelor în vârstă care rămân singure. Oricum, până în 2040, fiecare a doua persoană din Moldova va avea peste 50 de ani. Nu este evident că sistemul de asistență pentru cei în vârstă va face față acestei provocări. Oricum este nevoie și de multă inițiativă privată, individuală. Despre una din acestea discutăm cu Eugenia Apostu.

Prânzuri calde, pe vreme rece, de la tineri cu nevoi speciale pentru bătrâni singuratici
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00

Alte subiecte ale episodului din 18 ianuarie 2024:

  • Așa-numitul soviet suprem al regiunii transnistrene a anulat „regimul preferențial” pentru fermierii din Dubăsari care au terenuri agricole după traseul Tiraspol – Camenca. Autoritățile de la Chișinău cer Tiraspolului să renunțe la aceste „pretinse plăți cu caracter ilegal”.
  • Revenit de la reuniunea economică globală de la Davos, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a părut să sugereze o nouă strategie în războiul cu Rusia, una în care Ucraina ar trebui să preia ofensiva, să preia inițiativa.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG