Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Un liceu din Comrat prieten cu energia pământului și cum ar trebui UE să sprijine integrarea Balcanilor de Vest


Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține o conferință de presă privind pachetul de extindere 2023 și noul plan de creștere pentru Balcanii de Vest la sediul UE de la Bruxelles, pe 8 noiembrie 2023
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține o conferință de presă privind pachetul de extindere 2023 și noul plan de creștere pentru Balcanii de Vest la sediul UE de la Bruxelles, pe 8 noiembrie 2023

În acest episod, aflați cum a devenit un liceu din Comrat prietenul energiei geotermale și de ce procesul aderării la UE ar trebui să fie regândit în Balcanii de Vest.

Un liceu din Comrat prieten cu energia pământului și cum ar trebui UE să sprijine integrarea Balcanilor de Vest
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Liceul cu predare în limba română din Comrat, „Mihai Eminescu”, este singura instituție de învățământ din Republica Moldova care dispune de un sistem de încălzire geotermală. Proiectul este prezentat de autorități ca o istorie de succes, mai ales în contextul crizei energetice prelungite, întrucât, pe lângă faptul că promovează utilizarea energiei regenerabile, sistemul geotermal permite liceului să economisească sume considerabile. Investiția a fost sprijinită financiar de autoritățile centrale și locale, și chiar de foști absolvenți, dar și de donatori privați din România.

Alte teme ale ediției din 7 decembrie:

  • Procesul de aderare la Uniunea Europeană în forma sa actuală își pierde credibilitatea în Balcanii de Vest. Dar o eventuală invitare a Bosniei la summit-ul din decembrie ar putea fi un gest de încurajare, afirmă analista Vessela Tcherneva, directoare adjunctă a Centrului European pentru Relații Externe de la Bruxelles.
  • Autoritățile germane au anunțat, fără a oferi prea multe detalii, că au reținut câteva persoane suspectate de a fi pregătit atentate asupra unor Târguri de Crăciun. Poliția și-a sporit prezența la aceste târguri, mai ales în orașele mai mari.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG