Linkuri accesibilitate

Poliția sugerează că stelele lui David au fost desenate la Paris la comanda lui Ilan Șor


Stele ale lui David de culoarea albastră au apărut imprimate pe clădiri din Paris după începutul războiului din Israel.
Stele ale lui David de culoarea albastră au apărut imprimate pe clădiri din Paris după începutul războiului din Israel.

Poliția anunță că l-a identificat pe unul dintre moldovenii care au desenat steaua lui David pe mai multe clădiri din Paris. Oamenii legii sugerează că operațiunea din Franța ar fi fost organizată de Ilan Șor, pentru a „denigra imaginea Republicii Moldova”.

Ca răspuns la o solicitare a Europei Libere, Poliția a difuzat un comunicat în care spune că persoana respectivă a fost anterior implicată în „acțiuni de huliganism și destabilizare” a situației din R. Moldova „dirijate de grupul criminal Șor”.

„Conform analizelor, acțiunea din Franța a fost organizată și dirijată din afara țării și a reprezentat o tentativă de denigrare a imaginii statului Republica Moldova de către aceeași exponenți fugari”, se arată în comunicat.

Documentând scandalul din Franța, Europa Liberă a cerut Poliției și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din R. Moldova detalii despre cetățenii moldoveni implicați. SIS nu a răspuns încă la solicitare.

Unul dintre suspecții care ar fi desenat steaua lui David pe mai multe clădiri din Paris.
Unul dintre suspecții care ar fi desenat steaua lui David pe mai multe clădiri din Paris.

Autoritățile franceze suspectează că simbolurile au fost desenate de două cupluri din R. Moldova, unul dintre care a fost reținut, iar celălalt a fugit. Nu este clar la care dintre cei patru se referă Poliția moldoveană în comunicatul emis astăzi.

Procurorii din Paris susțin că au găsit în telefoanele celor doi moldoveni reținuți o conversație în limba rusă cu comanditarul acțiunii remunerate. Jurnaliștii francezi l-au identificat drept un „om de afaceri” din R. Moldova, de 48 de ani, născut la Tiraspol, pe nume Anatoli Prizenco, și afirmă că acesta ar avea legături cu o rețea de propagandă pro-rusă.

Prizenco a recunoscut Europei Libere că i-a recrutat pe moldovenii care au desenat stelele lui David la Paris. El spune, însă, că ar fi făcut-o la solicitarea unei organizații evreiești și că n-a fost vorba de o acțiune antisemită, ci de una de susținere a comunității evreiești, în contextul războiului dintre Israel și gruparea Hamas, desemnată de SUA și UE drept organizație teroristă.

După începutul războiului din Israel, zeci de stele ale lui David de culoarea albastră au apărut peste noapte imprimate pe clădiri din Paris, stârnind un val de îngrijorări în societate, unele voci asociindu-le cu simbolurile prin care erau marcate casele evreilor de naziști. Poliția investighează inclusiv dacă actele de vandalism au purtat un caracter antisemit – o infracțiune care se pedepsește în Franța cu până la 4 ani de închisoare și amendă de 30.000 de euro.

  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

XS
SM
MD
LG