Linkuri accesibilitate

Poliția va folosi mașini capcană pentru documentarea încălcărilor din trafic | Profesorii cer majorarea salariilor


Datele MAI arată că în primele 8 luni ale anului au fost documentate peste 123 de mii de depășiri de viteză.
Datele MAI arată că în primele 8 luni ale anului au fost documentate peste 123 de mii de depășiri de viteză.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ziarul de Gardă scrie că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, trei partide ar accede în legislativ și este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și Partidul „Șor”, declarat neconstituțional, arată datele Barometrului Opiniei Publice. Jurnaliștii mai notează că la întrebarea din cercetare despre personalitatea politică din R. Moldova în care cetățenii au cea mai mare încredere, 19,6% dintre respondenți au răspuns – Maia Sandu, 6,9% – Igor Dodon, 3,7% – Ilan Șor, iar 2,1% – Vladimir Voronin. Sondajul a fost realizat în perioada 9 – 23 august, pe un eșantion de 1 215 de respondenți, cu excepția locuitorilor din stânga Nistrului.
  • „MAI anunță intensificarea măsurilor de asigurare a securității pe drumurile publice”, titrează Agenția de presă „IPN”. Jurnaliștii îl citează pe ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, care a declarat în cadrul unei conferințe de presă că probleme grave rămân conducerea în stare ebrietate sau narcotică, viteza escesivă și conducerea agresivă. Potrivit lui Efros, polițiștii vor folosi mașini capcană pentru documentarea încălcărilor admise în traficul rutier. De asemenea, vor fi montate camere de supraveghere pe mai multe adrese, inclusiv acolo unde se organizează curse ilegale. Datele ministerului arată că în primele 8 luni ale anului au fost documentate peste 123 de mii de depășiri de viteză, dar și peste 4 mii de șoferi beți. De asemenea, au fost înregistrate peste 270 de cazuri de comportament agresiv în trafic, dar și peste 10 mii de cazuri de neacordare a priorității pietonilor.
  • Radio Chișinău îl citează pe prim-ministrul Dorin Recean, care a declarat la împlinirea a 32 de ani de la crearea Armatei Naționale că „neutralitatea Republicii Moldova este doar un instrument de politica externă, iar experiența unor țări neutre arată că o armată bine echipată doar consolidează siguranța națională”. Oficialul a subliniat că deceniile de neglijență au subminat rolul esențial al armatei în construcția statului, precizând că autoritățile trebuie să crească investițiile în Armata Națională. Premierul a amintit de contextul regional dificil care comportă multiple riscuri: „Datorită ucrainenilor, curajului lor, R. Moldova este în pace, este în siguranță. Acest lucru ne obligă și mai mult să creștem capacitatea noastră de apărare”.
  • Portalul Agora.md informează că fostul președinte Igor Dodon este obligat în continuare să nu părăsească țara. Asta după ce Curtea Supremă de Justiție a respins recursul avocaților privind anularea deciziei anterioare. Jurnaliștii notează că la 19 iulie, magistrații au admis solicitarea procurorilor iar măsura preventivă de control judiciar pe numele fostului peședinte Igor Dodon a fost prelungită cu 60 de zile. Informația a fost confirmată pentru AGORA de către Procuratura Anticorupție.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, una dintre postările care au trezit atenția internauților este a jurnaliștilor de la TVR Moldova care au citat-o pe președinta Maia Sandu cu declarația că „datoria Republicii Moldova faţă de Gazprom nu e de 800 de milioane de dolari, aşa cum pretindea gigantul rus”. Potrivit ei, reprezentanţii concernului rus au încercat, în toamna anului 2021, să înşele Chişinăul şi să pună presiune pe autorităţi pentru a achita pretinsa datorie. În această săptămână, Guvernul de la Chişinău va prezenta rezultatele auditului internaţional privind datoria istorică a Moldovagaz faţă de Gazprom.
  • Pe Instagram, este populară o postare a TV8.md în care reporterii notează că profesorii sunt nemulțumiți de situația din sistemului educațional, menționând că acesta este în prag de colaps. În acest context, pedagogii cer majorarea salariului mediu cu circa 20%, adică până la nivelul celui mediu pe economie – de circa 11 500 lei.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG