Linkuri accesibilitate

Politica moldovenească, subordonată principalului eveniment al anului – alegerile prezidențiale (Anatol Țăranu/ Tribuna.md)


Într-un interviu pentru portalul Tribuna.md, analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, constată că „tot ce se întâmplă astăzi în politica moldovenească, în linii mari, este subordonat principalului eveniment al anului – alegerile prezidențiale”. Între altele, Anatol Țăranu analizează și comportamentul președintelui Igor Dodon pe timp de pandemie și observă că în primele două luni de COVID-19, pliindu-se pe considerente electorale, șeful statului a abuzat din plin de prezența la televizor în rolul principalului coordonator și organizator al luptei statului cu pandemia. Mai târziu, când situația pandemică a devenit necontrolabilă în republică, președintele Dodon brusc și-a potolit elanul de salvator al poporului, lăsându-l pe premierul Chicu să se descurce de unul singur în lupta cu virusul.

Într-un comentariu pentru Radio Chișinău, analistul politic Ion Tăbârță crede că Partidul Democrat pare a bate în retragere, însă lucrurile ar putea să se schimbe după ce democrații au negat faptul că ar purta negocieri cu opoziția pentru a demite Guvernul Chicu. Expertul observă că, deși PDM se află la guvernare și are anumite beneficii, aceasta lucru îi aduce și prejudicii de imagine: „toată lumea înțelege că această guvernare este una nepopulară pentru PDM. Aici apar cel puțin două întrebări: prima - care este ponderea reală a Partidului Democrat în cadrul actului de guvernare? Totodată, este al doilea moment care provoacă semn de întrebare - mai este Partidul Democrat un partid proeuropean?”, se întreabă retoric Ion Tăbârță.

Reporterii săptămânalului de investigații „Ziarul de Gardă” au stat de vorbă cu fost angajat al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” susține că în cadrul întreprinderii au loc delapidări de bani în proporții mari din cauza „activității frauduloase a casierilor de bilete” de la trenurile suburbane. Potrivit acestuia, doar pe segmentul de cale ferată din regiunea nordică, anual, sunt fraudate peste două milioane de lei. Sursa citată de „Ziarul de Gardă” relatează că după ce, în repetate rânduri, a informat conducerea întreprinderii despre schemele de sustragere de bani care au loc în cadrul întreprinderii, au urmat amenințări, după care, în baza unei anchete de serviciu deschise pe numele său, a fost eliberat din funcție. Mihail Arusoi, directorul Gării Feroviare Chișinău, neagă că ar exista astfel de probleme. El susține că diminuarea veniturilor din vânzarea biletelor are loc, deoarece au fost suspendate mai multe rute de tren.

„Chică-contra” este titlul comentariului semnat de Nicolae Negru pentru „Ziarul Național”. Autorul își oprește atenția asupra discursului premierului Ion Chicu la videoconferința liderilor Parteneriatului Estic (PaE), alături de state și guverne din 27 de țări membre UE. În opinia lui Nicolae Negru, premierul Chicu a vorbit arogant. „Încă înainte de pandemie, PaE s-a apropiat de un „moment al adevărului”. Acum, după 10 ani de cooperare, PaE fie se reinventează și obține un „un suflu nou”, fie - încet, dar sigur își pierde relevanța politică. Pandemia a accelerat acest proces”, a spus Ion Chicu. Nicolae Negru conchide: UE se află în nemijlocita vecinătate a Republicii Moldova și PaE nu-și poate pierde relevanța decât dacă UE dispare. În contextul politicii agresive a Rusiei față de vecinii ei, rolul UE nu are cum să scadă, ci, dimpotrivă, crește. Dacă prin „reinventare” și „suflu nou”, dl Chicu are în vedere perspectiva de intrare în UE, despre care se vorbește de… zece ani, atunci trebuia să o spună clar, cum o spun ucrainenii și georgienii, dar și unii lideri din interiorul UE.

Moldova.org notează că liderii de la Tiraspol anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate. Thomas Mayr Harting, reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, dar și în regiunea transnistreană. În comunicatul OSCE se menționează că interlocutorii din Tiraspol l-au asigurat pe Thomas Mayr Harting că posturile ilegale vor fi înlăturate imediat ce situația COVID-19 va fi sub control. În total, în regiune sunt 1154 cazuri de COVID-19. Dintre acestea, 922 sunt declarate tratate, iar 44 de persoane au decedat.

XS
SM
MD
LG