Linkuri accesibilitate

Pompeo, la Bruxelles. Miniștri de externe din UE, îngrijorați de creșterea tensiunilor între SUA și Iran


Mike Pompeo la sosește la reuniunea miniștrilor de externe din UE
Mike Pompeo la sosește la reuniunea miniștrilor de externe din UE

Ministrul britanic ar putea degenera „involuntar” într-o confruntare militară.

La Bruxelles, miniștrii de externe din Marea Britanie și Germania s-au declarat îngrijorați de creșterea tensiunilor între Statele Unite și Iran, care, potrivit ministrului britanic, ar putea degenera „involuntar” într-o confruntare militară. „Suntem îngrijorați de creșterea tensiunilor în regiune”, a spus și ministrul german Heiko Maas, după o întrevedere separată, la Bruxelles, cu secretarul de stat american Mike Pompeo, în marginea reuniunii miniștrilor de externe europeni.

Pompeo a venit neanunțat la Bruxelles, în loc de a merge, luni, la Moscova, pentru a discuta cu partenerii europeni despre relațiile tensionate cu Iranul.

Potrivit agenției DPA, ministrul de externe britanic Jeremy Hunt, Maas și omologul lor francez, Jean-Yves Le Drian, s-au întâlnit separat cu Pompeo, la Bruxelles.

Tensiunile între Iran și Statele Unite au crescut constant în ultimul an, după retragerea unilaterală a Americii din acordul nuclear internațional din 2015, încheiat de Iran cu principalele puteri ale lumii: Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania. Teheranul se angaja să renunțe la componenta militară a programului său nuclear în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor internaționale.

Odată cu ieșirea Statele Unite anul trecut, Washingtonul a reimpus treptat o serie de sancțiuni severe nu numai Iranului, dar și țărilor care ar continua relațiile comerciale cu această țară, în primul rând importul de țiței.

Săptămâna trecută, președintele iranian a avertizat că Iranul, la rândul său, ar putea să nu mai respecte parte din acest acord, dacă în decurs de două luni restul țărilor semnatare nu iau măsuri eficiente pentru a contrabalansa sancțiunile americane, mai ales cele care țintesc sectoarele petrolier și bancar.

De la Bruxelles, Pompeo pleacă, marți, la Soci, pentru o întrevedere, programată deja, cu președintele rus Vladimir Putin.

La Bruxelles, coordonatoarea politicii externe europene, Federica Mogherini a declarat, luni, că Uniunea Europeană susţine pe deplin acordul nuclear cu Iranul şi doreşte ca puterile rivale să evite o escaladare a tensiunilor. „Continuăm să sprijinim acordul, cât de mult putem, cu toate instrumentele şi cu toată voinţa noastră politică”, a declarat Mogherini jurnaliştilor, înaintea întrevederilor programate cu miniştrii de externe din Marea Britanie, Franţa şi Germania, ţări semnatare ale acordului din 2015. Mogherini a spus totodată că a fost informată în cursul nopţii despre vizita neanunțată a secretarului de stat american Mike Pompeo la Bruxelles, dar nu a confirmat o întâlnire cu acesta.

Ministrul de externe britanic Jeremy Hunt a declarat, tot la Bruxelles, că este îngrijorat de riscul „unui conflict izbucnit accidental, cu o escaladare care este neintenționată. „Vom împărtăși îngrijorarea noastră partenerilor europeni şi secretarului de stat Mike Pompeo”. Hunt a precizat că este esenţial ca Iranul să nu reia programul nuclear.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG