Linkuri accesibilitate

Prizonierii ruși și americani ai lui Putin


Jurnalistul american Evan Gershkovich, reținut pentru spionaj, în timpul unei apariții în sala de judecată a Tribunalului din Moscova, Rusia, 19 septembrie 2023. (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)
Jurnalistul american Evan Gershkovich, reținut pentru spionaj, în timpul unei apariții în sala de judecată a Tribunalului din Moscova, Rusia, 19 septembrie 2023. (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)

Cu apropierea alegerilor prezidențiale din martie, situația drepturilor omului în Rusia se deteriorează: mai mulți cetățeni americani rămân în detenție preventivă, negocierile pentru un posibil schimb de deținuți stagnează, iar Alexei Navalnîi, unul din liderii opoziției ruse, a „dispărut” în GULAG.

Un tribunal din Moscova a respins joi recursul înaintat de jurnalistul american Evan Gershkovich împotriva prelungirii arestului preventiv.

O „decizie de rutină”, a comentat ambasadoarea SUA, Lynne Tracy, pentru un presupus caz de spionaj. Evan Gershkovich, cotidianul pentru care lucrează, Wall Street Journal, cât și administrația americană afirmă că acuzațiile sunt complet false.

Recursul a fost respins în aceeași zi în care președintele rus Vladimir Putin confirma la o conferință de presă anuală că are loc un „dialog” între oficialii americani și ruși cu privire la un schimb de deținuți, care ar putea duce la eliberarea lui Gershkovich și a unui alt american, Paul Whelan, ambii reținuți sub acuzația de spionaj pe care o neagă vehement.

Ambasadoarea americană la Moscova, Lynne Tracy a constatat că este a patra oară că tribunalul respinge recursul lui Gershkovich, care se află acum în arest preventiv de mai bine de 250 de zile.

„În sala tribunalului, Evan a apărut și astăzi concentrat și hotărât, dar este inacceptabil ca autoritățile ruse să-l folosească drept pion într-un joc politic”, a spus Tracy într-o declarație video postată pe X (fostul Twitter).

„Pe măsură ce sărbătorile se apropie, gândurile noastre se îndreaptă spre Evan și Paul Whelan, precum și spre familiile, prietenii și colegii lor. Ambii merită să fie acasă cu familiile lor”.

Ambasadoarea Lynne Tracy a reiterat poziția administrației americane că acuzațiile împotriva lui Gershkovich și Whelan „sunt neîntemeiate”. Washingtonul „va continua să pledeze pentru eliberarea imediată a lui Evan și pentru eliberarea tuturor americanilor deținuți pe nedrept în străinătate”, a mai spus ambasadoarea.

Este complicat, spune Putin

Joi, în cadrul conferinței de presă și a sesiunii de întrebări și răspunsuri, ambele evenimente regizate până în ultimul detaliu de Kremlin, președintele Vladimir Putin a declarat între alele că un schimb de prizonieri care să-i implice pe Gershkovich și/sau Whelan, un veteran al marinei americane, este „complicat”, dar că speră să se poată ajunge la un acord.

„Are loc un dialog. Este complicat. Decizia trebuie să satisfacă toate părţile", a spus el , răspunzând la întrebarea pusă de o corespondentă a cotidianului american New York Times.

A fost prima dată de la lansarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, că jurnaliștii occidentali au fost invitați la conferința de presă anuală a lui Putin și au putut pune întrebări.

Întrebările nu vin ca o surpriză, sunt alese și controlate de Kremlin, încât să corespundă agendei președintelui. Se poate spune că Putin a ales să vorbească despre cei doi americani reținuți și negocierile complicate, pentru a transmite un mesaj Washingtonului, remarcă DPA.

Evan Gershkovich a fost reținut la sfârșitul lunii martie, la Ekaterinburg.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat atunci că a deschis un dosar de spionaj împotriva reporterului, bănuit că ar fi strâns informații secretete despre complexul industrial militar, în serviciul guvernului american.

Acuzațiile sunt respinse categoric atât de The Wall Street Journal cât și de administrația Statelor Unite.

Paul Whelan a fost arestat în 2018 și condamnat în 2020 pentru spionaj. Din nou, acuzațiile sunt respinse ferm și de el, și de Washington. A fost condamnat la 16 ani de închisoare și este în prezent încarcerat într-un lagăr de muncă din Mordovia.

Când a fost arestat, Whelan era șeful serviciului de securitate globală al unei firme americane de piese auto. Și el, și rudele lui insistă că a vizitat Rusia pentru o nuntă.

Poziția Departamentului de Stat

În ultimii ani, cetățeni americani au fost reținuți în Rusia, sub acuzații pe care și ei, și familiile lor și în unele cazuri guvernul SUA le resping drept false.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matthew Miller, a declarat reporterilor pe 14 decembrie că Statele Unite au „venit cu mai multe oferte”, inclusiv una „consistentă”, cu câteva săptămâni în urmă.

„De fiecare dată, au fost respinse de guvernul rus”, a spus el.

Washingtonul ar saluta dacă Rusia s-ar angaja serios în discuții care să ducă la eliberarea lui Gershkovich și Whelan, a spus el, adăugând că Statele Unite speră că partea rusă își „va schimba modul în care gestionează acest lucru în viitor”.

La conferința de presă de la Moscova, Putin a refuzat să intre în detalii, dar a spus „în general, mi se pare că vorbim o limbă comună”.

El a mai spus că speră într-o soluție, „dar, repet, partea americană trebuie să ne asculte și să ia o decizie adecvată, una care să se potrivească părții ruse”.

Pierdut în Gulag: unde este Navalnîi?

De mai bine de zece zile nu se știe unde este Alexei Navalnîi, unul din liderii opoziției ruse, condamnat la ani grei de detenție.

Un avocat al politicianului spune că direcția închisorii unde se afla Navalnîi a declarat vineri, 15 decembrie, unui tribunal din Vladimir, la aproximativ 200 de kilometri est de Moscova, că Navalnîi a fost luat de la centrul de detenție IK-6 din regiune. Nu a precizat unde ar fi fost transferat.

„Serviciul Federal al Penitenciarelor nu spune unde se află acum” Navalnîi, a scris avocatul Viacheslav Gimadi pe X (fostul Twitter). „Nu știm nimic despre el de 10 zile”. Purtătoarea de cuvânt a lui Navalîi, Kira Iarmîș a confirmat că nu se știe unde a fost transferat, precizând că ar fi fost mutat de la centrul de detenție IK-6 încă pe 11 decembrie.

Navalnîi ispășește în total 19 ani de închisoare pentru extremism și alte acuzații pe care le respinge ca fiind motivate politic.

Era de așteptat să fie transferat într-un penitenciar cu „regim special”, mai sever, după ce pedeapsa sa a fost majorată la 19 ani în august, sub acuzația că ar fi creat o organizație extremistă, acuzație respinsă de Navalnîi și susținătorii săi drept motivată politic.

Izolarea actuală a lui Navalnîi de lumea exterioară a coincis cu o campanie pe care echipa sa a lansat-o pe 7 decembrie împotriva președintelui Vladimir Putin.

În acea zi, camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federației, a stabilit 17 martie 2024 ca dată pentru alegerile prezidențiale.

​Pe 12 decembrie, Uniunea Europeană a cerut din nou eliberarea lui Navalnîi, iar coordonatorul politicii externe europene, Josep Borrell, a declarat că este „foarte îngrijorat” de faptul că activistul rus a dispărut.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a replicat că administrația prezidențială „nu are mijloace” să urmărească soarta vreunui deținut, inclusiv Navalnîi., și a calificat drept „inacceptabil”, amestecul din afară în situația din jurul lui Navalnîi.

Cazul Alsu Kurmasheva

La conferința de presă de joi, Putin nu a vorbit și nu a fost întrebat despre Alsu Kurmasheva, al treilea american despre care se știe că este deținut în Rusia.

Alsu Kurmasheva este de peste 20 de ani jurnalistă în redacția tatar-bașkiră a Europei Libere/Libertatea (RFE/RL), cu sediul la Praga și are dublă cetățenie, americană și rusă. Se află din 18 octombrie în arest preventiv într-o închisoare din Kazan, sub acuzația că nu a respectat obligația să fie înscrisă drept „agent străin”.

A fost reținută în Rusia în timp ce se afla acolo pentru o urgență de familie.

Presa rusă a relatat la începutul acestei săptămâni că lui Alsu Kurmasheva i s-a mai adus o acuzație, și anume că ar fi distribuit „știri false” despre forțele armate ale Rusiei, acuzație care poate aduce o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

RFE/RL a condamnat noile acuzații și a spus că Alsu Kurmasheva este „reținută pe nedrept”.

Soțul ei, Pavel Butorin, care conduce canalul de știri și reportaje în limba rusă Current Time, creat de RFE/RL împreună cu Vocea Americii, spune că Alsu Kurmasheva este o deținută politică, hărțuită de autoritățile ruse din cauza cetățeniei ei americane și a muncii ei pentru Europa Liberă/Libertatea, instituție media finanțată de Congresul american.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG