Linkuri accesibilitate

Procurorul Viorel Morari, despre demisie, controlul politic și inițiativele noii majorități parlamentare


Viorel Morari
Viorel Morari

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție a ieșit în fața jurnaliștilor pentru a explica motivele care au stat la baza deciziei sale de a demisiona.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, în prezent șef de direcție în cadrul Procuraturii Generale (PG), a evitat să comenteze denunțul ministrului de Interne, Andrei Năstase, împotriva judecătorilor Curții Constituționale, cerând suspendarea lor din funcții. Viorel Morari și-a exprimat convingerea că procurorul care va examina denunțul se va conduce de „intima convingere și de prevederile legale”. În ce privește cererea de ridicare a imunității parlamentare a deputatului democrat Vlad Plahotniuc, fostul șef al Procuraturii Anticorupție s-a arătat convins că „toți care au încălcat legea trebuie să fie trași la răspundere penală”.

Procurorul Viorel Morari, despre demisie, controlul politic și inițiativele noii majorități parlamentare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct


Viorel Morari a condus aproape trei ani Procuratura Anticorupție, iar în perioada cât s-a aflat la șefia acestei instituții, procurorii din subordinea sa au examinat dosare în care au figurat nume grele: fostul premier Vlad Filat, deputatul Ilan Șor sau omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat pentru implicare în furtul miliardului.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție a ieșit în fața jurnaliștilor pentru a explica motivele care au stat la baza deciziei sale de a demisiona, în urmă cu două luni, prilej pentru presă să-l ia la întrebări privind modul în care acționează procurorii și suspiciunile privind atitudinea selectivă de care dau dovadă aceștia. Cel mai elocvent exemplu este dosarul actualului deputat Ilan Șor, în trecut primar de Orhei, condamnat în prima instanță la peste șapte ani de închisoare.

Procesul este examinat și reexaminat de aproape trei ani. Pentru comparație, procesul fostului premier Vlad Filat a durat 13 luni, culminând cu o condamnare la nouă ani de închisoare. Cum a răspuns Viorel Morari la întrebarea dacă aceste cazuri ar fi fost anchetate selectiv? „E dificil de a vă răspunde la întrebarea respectivă”.

Între altele, Viorel Morari a lăsat să se înțeleagă că, de-a lungul anilor, politicienii, indiferent de culoare politică, au vrut să controleze instituțiile de forță și mai ales Procuratura. Fostul șef de la Anticorupție a criticat și atitudinea actualului ministru de Interne, Andrei Năstase, despre care presa a scris că săptămâna trecută ar fi stopat și verificat automobilul de serviciu al șefului Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale:

„Cu tot respectul, Nicolae Chitoroagă este procuror. Dacă el are unele încălcări sau la el sunt unele întrebări, trebuie declanșată o procedură legală, el nu poate fi intimidat. Este inadmisibil, indiferent cine o face, chiar și Făt-Frumos cel care a omorât Balaurul, el tot nu este în drept să o facă.”

Viorel Morari
Viorel Morari

Referitor la solicitarea ridicării imunității parlamentare a deputatului democrat Vlad Plahotniuc, fostul șef al Procuraturii Anticorupție menționează că la baza deciziei ar trebui să stea buchea legii și dacă se va demonstra ilegalitatea acțiunilor întreprinse de liderul democraților, acesta ar trebui să răspundă conform legii.

„Toți cei care au încălcat legea, inclusiv și Vlad Plahotniuc, trebuie și urmează să fie trași la răspundere penală dacă pentru asta sunt dovezi, dar e important ca în procesul respectiv să nu fie admise erori, ca să fie considerat că procesul este unul selectiv și este de răfuială. Nu Vlad Plahotniuc este vinovat, suntem vinovați noi, dacă am admis încălcări.”

Viorel Morari a demisionat din funcția de procuror șef la Anticorupție la finele lui aprilie, urmare a unei scrisori anonime apărute în presă, în care se spunea că ar fi fost implicat în preluarea ilegală a unei afaceri. Morari susține că a plecat pentru a nu prejudicia imaginea Procuraturii, dar și pentru a nu lăsa impresia că ar putea influența ancheta internă în privința sa. El crede însă că modul în care a gestionat Procuratura Generală cererea sa de demisie anulează veridicitatea acesteia.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție susține că ordinul său de demitere a fost antedatat și că nu a fost consultat, așa cum prevede legea, atunci când a fost numit într-o funcție nouă. Viorel Morari nu exclude că dacă se va organiza un concurs pentru ocuparea funcției de șef al Procuraturii Anticorupție, va analiza serios posibilitatea de a candida pentru a reveni în fotoliul deținut până nu demult.

Previous Next

XS
SM
MD
LG