Linkuri accesibilitate

Propaganda rusă exploatează pandemia de coronavirus, avertizează Departamentul de Stat american


Televiziunea rusă este o sursă continuă de teorii ale conspirației în legătură cu pandemia de coronavirus
Televiziunea rusă este o sursă continuă de teorii ale conspirației în legătură cu pandemia de coronavirus

Kremlinul este un maestru manipulator al fricii. Și nimic nu sperie mai tare decât o pandemie, cum este coronavirus.

Un recent document al Uniunii Europene arată că Rusia duce o campanie de dezinformare semnificativă, pentru a semăna neînțelegeri și panică în țări vest europene, în legătură cu pandemia. Între exemple se numără și informația falsă că un militar american staționat în Lituania ar fi fost internat în spital, fiind purtător de virus. Departamentul de Stat a comunicat Congresului american că Rusia este în spatele unor conturi fictive, în mediile de socializare, care răspândesc informații false.

SUA si dezinformarea rusească
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct


Lea Gabrielle, care conduce Centrul pentru Angajament Global la Departamentul de Stat a spus, la audieri, că întregul ecosistem de dezinformare al rușilor este activat și că Moscova încearcă să profite de o criză de sănătate publică, care înfricoșează oameni în toată lumea, pentru a-și promova prioritățile.

Un raport al organizației Atlantic Council arată că Rusia plantează informații false de natură să dea vina pe Statele Unite pentru coronavirus.

La început aceste informații au apărut în publicații extremiste pro-Kremlin și s-au răspândit în mediile tradiționale din Rusia și rețele de internet cum sunt YouTube și VKontakte. Mijloace de informare pro-Kremlin au acuzat Washington-ul că ar utiliza arme biologice împotriva Chinei, pentru a pune presiuni asupra unui competitor.

Facebook și Twitter au eliminat focare de troli, care targhetau America cu informații false. Kremlinul neaga aceste alegații.

Anul trecut, RT-postul de propaganda al Rusiei- a răspândit informații neverificate că tehnologia 5G ar contribui la cancer. Tot în legătură cu îngrijirea sănătății – tema care vulnerabilizează populații – rușii au încercat să alimenteze atitudini împotriva vaccinurilor în general. Aceste încercări nu sunt noi, tot origini rusești are și teoria conspirației, răspândită în anii ’90 că SIDA este creația CIA.

Pentru rețelele de socializare eliminarea informațiilor false cu privire la sănătate e dificilă pentru că uneori provine de la oameni ignoranți, dar bine intenționați. Acțiunile Rusiei intră însă într-o altă categorie și Moscova nu pierde nici o ocazie să dezbine și provoace confuzie în Occident.

XS
SM
MD
LG