Linkuri accesibilitate

Protestele din Kenya s-au soldat cu morți și răniți. Ce le-a provocat?


Un protestatar cu drapelul național kenyan în timpul intervenței poliției din 25 iunie, într-o suburbie a orașului Nairobi.
Un protestatar cu drapelul național kenyan în timpul intervenței poliției din 25 iunie, într-o suburbie a orașului Nairobi.

Din cea mai stabilă democrație din Africa de Est, Kenya, parvin imagini de coșmar, cu cadavre pe străzi și incendii. Marți, o mulțime revoltată de politicile guvernului a ars o parte din clădirea parlamentului, alungând deputații. Au intervenit poliția și armata.  

Miercuri, poliția a spus că în cursul nopții a dispersat cu gloanțe oarbe o mulțime într-o suburbie a capitalei Nairobi. După scurt timp, s-a anunțat că prin decizia președintelui, aprobată de parlament, armata va fi desfășurată la scară națională.

Tulburările au început după ce o mișcare condusă de tineri l-a avertizat pe președintele William Ruto să respingă o mărire de impozite, aprobată de deputați, relatează Associated Press. Împotriva noii legi s-au pronunțat biserica și reprezentanții oamenilor de afaceri.

Ruto a rămas de partea legislativului, în prima fază, dar miercuri după-masă, după știri că în proteste au murit 22 de morți, a spus că nu semnează legea, întorcând-o parlamentului. El a promis, de asemenea, dialog cu societatea, mai ales cu tinerii.

Iată ce i-a scos pe kenyeni în stradă, în cele mai dramatice evenimente din ultimele decenii:

Scumpiri pe tot frontul, de la internet la scutece

Legea finanțelor prevede creșterea sau introducerea de taxe pe o serie de produse de folosință cotidiană, de la date de internet, benzină, transferuri bancare și până la scutece. Unele articole au fost scoase de pe listă, pe măsură ce furia publică a crescut. Guvernul spune că e nevoie de acest efort ca să adune încă 2,7 miliarde de dolari la buget, pentru a plăti datoria națională. Protestatarii resping argumentul, spunând că scumpetea este deja insuportabilă.

Protestatari împotriva Legii Finanțelor la Nairobi, după ce poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a-i împrăștia, la 25 iunie.
Protestatari împotriva Legii Finanțelor la Nairobi, după ce poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a-i împrăștia, la 25 iunie.

Kenya este relativ bogată după standarde africane, având un PIB pe cap de locuitor de ceva mai mult de 2000 de dolari în 2022 (Moldova avea tot atunci 5714, potrivit datelor Băncii Mondiale, după ce în 2000 ambele țări erau cam la același nivel). Principalele ei bogății naturale sunt aurul, minereul de fier, titaniu, pietre prețioase ș.a.

Tineri furioși

Tinerii din Kenya s-au organizat pe rețele, cerând proteste pașnice. Ele au început după 18 iunie, când proiectul de lege a fost făcut public prima dată.

Protestele începute în capitala Nairobi s-au extins în alte părți ale țării, inclusiv în orașul-port de la Oceanul Indian Mombasa și chiar în Eldoret, cel mai fidel bastion al președintelui.

Opoziția politică a plecat în grabă din sala de dezbateri marți, când a fost aprobată mărirea de impozite.

Prestigiul pătat al președintelui

Ales în 2022, președintele Ruto a îndemnat mereu cetățenii să-și plătească impozitele „cinstit”. Unii l-au poreclit Zakaya, după Zacheu, cel care aduna dări în Noul Testament.

În 2023, după ce tribunalele au blocat o parte din propunerile lui de măriri de impozite, Ruto a spus că va începe să ignore instanțele. Asociația avocaților a protestat, acuzându-l că se plasează deasupra legii.

Unii critici văd asemănări între Ruto și Daniel arap Moi, președintele Kenyei în lunga perioadă a guvernării partidului unic.

Președintele William Ruto condamnând protestele la o conferință de presă la Nairobi, pe 25 iunie.
Președintele William Ruto condamnând protestele la o conferință de presă la Nairobi, pe 25 iunie.

Om de rând, avion privat

În campania prezidențială, Ruto s-a prezentat drept candidat antisistem, promițând să conducă în așa fel, încât banii să ajungă în buzunarul fiecărui kenyan. Prima dezamăgire a venit când guvernul lui a anulat subvențiile la benzină și făină. Pentru mulți, așa a început „trădarea”.

Ruto este acum – după AP – fabulos de bogat, dar continuă să-i îndemne pe kenyeni să strângă cureaua.

Dar ca să meargă în vizita lui de stat în SUA, din mai, președintele a preferat să închirieze un avion privat, în locul avionului guvernamental sau al companiei naționale aeriene. Apoi a spus că avionul i-a fost închiriat de prieteni pe care nu-i poate numi.

Polițiști kenyeni în civil și soldați iau poziție în fața Parlamentuui din Nairobi în timpul asedierii clădirii de către protestatari, pe 25 iunie.
Polițiști kenyeni în civil și soldați iau poziție în fața Parlamentuui din Nairobi în timpul asedierii clădirii de către protestatari, pe 25 iunie.

Miercuri, președintele a spus că va pune capăt „cu orice preț” protestelor care ar fi organizate de „criminali care pretind că sunt pașnici”. Apoi, după ce s-a mai „îmbunat”, a promis unele concesii și reduceri de salarii între funcționarii guvernului, începând de la președinție.

Secretarul-general ONU, António Guterres, s-a declarat profund întristat de știrile despre morți și răniți. Bilanțul deceselor în tulburările de stradă era miercuri de cel puțin 22 persoane, potrivit asociației doctorilor din Kenya, a informat AFP.

Protestatarii spun că nu renunță la luptă, anunțând noi demonstrații pentru joi.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG