Linkuri accesibilitate

Putin și Xi au purtat discuții oficiale, la Kremlin. Războiul din Ucraina – pe agendă


Președinții Xi Jinping și Vladimir Putin, la Kremlin
Președinții Xi Jinping și Vladimir Putin, la Kremlin

În cea de a doua zi a vizitei pe care o întreprinde la Moscova, președintele Chinei, Xi Jinping, a purtat convorbiri oficiale cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Cei doi s-au întâlnit însă și în ajun, discutând tête-à-tête, într-un cadru neoficial.

Întrevederea oficială a președinților Rusiei și Chinei a început într-un format restrâns, la Kremlin, a continuat apoi împreună cu delegațiile celor două țări și s-a încheiat cu semnarea unor acorduri bilaterale și o declarație comună pentru presă.

Vladimir Putin a spus că a avut discuții „sincere și pline de conținut” cu Xi Jinping. El a declarat, între altele, că a discutat cu omologul său despre capacitatea gazoductului Siberia 2, un proiect prin care Rusia vrea să livreze gaze în China, prin Mongolia, și care se dorește a fi un substitut al gazoductului Nord Stream 2. Rusia poate satisface „cererea tot mai mare” de energie a Chinei, a spus Vladimir Putin, citat de agențiile internaționale.

Liderul de la Kremlin i-a mai spus lui Xi că este gata să ajute companiile chineze să înlocuiască firmele occidentale care au părăsit Rusia din cauza războiului din Ucraina.

La rândul său, președintele Chinei a declarat că domeniile de cooperare dintre cele două țări sunt în continuă creștere și că se pot vedea deja primele rezultate. „Propun consolidarea coordonării și cooperării noastre”, a spus Xi Jinping, în deschiderea negocierilor în format extins, care s-au ținut cu ușile închise.

Potrivit agențiilor rusești, la discuțiile în format restrâns au participat, între alții, de partea rusă, vicepreședintele Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev, ministrul de externe Serghei Lavrov, ministrul apărării Serghei Șoigu, guvernatorul Băncii Centrale Elvira Nabiulina, și șefii Roskosmos și Serviciului Federal pentru Cooperare Militară. Iar la negocierile în format extins au participat miniștrii din blocul economic și conducerea Rosneft.

Discuțiile oficiale au avut loc în a doua zi a vizitei liderului chinez la Moscova și vor continua și miercuri.

În ajun, cei doi lideri au avut în ajun o discuție îndelungată, în partea informală a vizitei președintelui Xi Jinping. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Putin și Xi au avut „un schimb de opinii foarte detaliat, o conversație serioasă”. Peskov a evitat să facă alte precizări sau dacă președintele Vladimir Putin a acceptat invitația omologului său de a vizita China în acest an.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a sosit la Moscova luni, într-o vizită de trei zile. Este prima călătorie în străinătate a liderului chinez de la realegerea sa pentru un al treilea mandat. Totodată, este prima sa vizită în Rusia, în ultimii patru ani, într-un moment în care Moscova este tot mai izolată pe plan internațional din cauza invaziei în Ucraina. Vizita lui Xi îi oferă o ocazie rară președintelui Vladimir Putin să declare că Rusia nu este complet izolată de restul lumii.

Televiziunea rusă a transmis imagini de la începutul convorbirilor de luni de la Kremlin, la care a asistat și presa, discuții care au continuat apoi timp de patru ore și jumătate.

Președintele Vladimir Putin i-a urat lui Xi Jinping bun venit în Rusia, numindu-l „dragă prietene” și l-a felicitat pentru realegerea în funcția de președinte al Chinei.

Și liderul chinez l-a numit pe omologul său rus „prieten drag”, spunând că Moscova și Beijingul „împart obiective similare”. Xi i-a spus lui Putin că țările lor „ar trebui să aibă relații strânse”, și l-a felicitat pentru ceea ce a numit „conducerea puternică” care a permis Rusiei să prospere.

Președintele Chinei și-a exprimat încrederea că cetățenii ruși vor susține candidatura lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din 2024, deși liderul de la Kremlin nu a anunțat încă oficial că va candida pentru un nou mandat.

La aceeași întrevedere, Vladimir Putin a salutat propunerea Beijingului de a pune capăt, citez, „crizei acute” din Ucraina, și a spus că privește cu respect planul său de pace.

Luna trecută, China a prezentat un plan în 12 puncte pentru Ucraina, care prevede, în principal, încetarea focului și discuții de pace, dar nu conține nicio sugestie concretă pentru încheierea războiului. Țările occidentale s-au arătat sceptice față de inițiativa Bejingului care tinde de obicei să sprijine deciziile și poziția Kremlinului.

Statele Unite au avertizat că planul de pace ar putea fi o mișcare tactică a Rusiei, susţinută de China, „pentru a îngheța războiul în propriile condiţii”. „A cere o încetare a focului, fără retragerea forţelor ruseşti de pe teritoriul ucrainean, ar însemna, de fapt, să sprijini ratificarea cuceririlor ruseşti”, a declarat oficialul american. Casa Albă a declarat, printr-un purtător de cuvânt, că rămâne îngrijorată că China ar putea furniza arme letale Rusiei.

La Moscova, Xi Jinping și Vladimir Putin vor discuta și despre relațiile bilaterale economice, China fiind acum o rută de tranzit esențială pentru importurile rusești supuse sancțiunilor occidentale.

XS
SM
MD
LG