Linkuri accesibilitate

Republica Moldova obține rezulte mai slabe la testul internațional PISA


Testul PISA evaluează competențele elevilor la citire/lectură, matematică, științe și modalitatea lor de a pune teoria în practică. Imagine simbol
Testul PISA evaluează competențele elevilor la citire/lectură, matematică, științe și modalitatea lor de a pune teoria în practică. Imagine simbol

Fiecare al doilea elev de 15 ani din R. Moldova atinge cel puțin nivelul minim de competențe la citire, lectură, matematică sau știință, arată rezultatele anunțate la 5 decembrie ale testului PISA, un program internațional care evaluează o dată la câțiva ani competențele practice ale elevilor.

Directoarea Agenției Națională pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov, a spus la anunțarea rezultatelor, la o ceremonie la guvern, că este un rezultat mai prost decât la testarea precedentă, din 2018.

„Elevii pot citi un text simplu, pot răspunde la întrebări, dar întâmpină dificultăți atunci când au în față un text mai complex, atunci când trebuie să facă o analiză”, a spus Ivanov. Testul la matematică a arătat că majoritatea elevilor moldoveni pot aplica o formulă simplă, dar le vine greu să rezolve o problemă complexă, a mai spus funcționara.

Testul PISA evaluează competențele elevilor la citire/lectură, matematică, științe și modalitatea lor de a pune teoria în practică, iar R. Moldova a aderat la acest program în 2009.

Rezultatele date publicității acum sunt cunoscute ca testul PISA 2022, testarea fiind efectuată în lunile martie-mai 2022. În R. Moldova a cuprins circa 6800 de elevi de 15 ani, ceea ce reprezintă aproximativ 23% din numărul total al elevilor de această vârstă.

Rezultatele plasează R. Moldova pe locul 45 din 81 de țări, în urma Bulgariei, Mongoliei, Kazahstanului, României. Lidere în acest clasament sunt Singapore, Japonia, Coreea de Sud, Estonia, Elveția și Canada.

Testul PISA 2022 și planul de „optimizare” a școlilor

Ministrul Educației, Dan Perciun, a spus că rezultatele testării în R. Moldova reflectă impactul negativ al pandemiei de COVID-19, când elevii au fost nevoiți să învețe la distanță. R. Moldova a obținut un punctaj mediu de 414 puncte în comparație cu 424 de puncte obținute în urmă cu 5 ani.

„Am recuperat din diferența față de alte țări europene la matematică. La citire și lectură avem aceeași tendință, iar la științe tendința este negativă”, a spus Perciun.

Diferă dramatic punctajul obținut de elevi în școlile mici și cele mari. Ministrul Perciun a estimat că în performanța unui elev dintr-o școală mică există „o întârziere de 2,5 ani”, argumentând și în felul acesta politica actuală de „optimizare” a instituțiilor de învățământ, prin care elevii ar fi încurajați să meargă la școli raionale mai mari.

În satul Corbu, raionul Dondușeni, unul dintre profesori predă cinci obiecte pentru a acoperi lipsa de cadre didactice la școala din sat.
În satul Corbu, raionul Dondușeni, unul dintre profesori predă cinci obiecte pentru a acoperi lipsa de cadre didactice la școala din sat.

Testul PISA 2022 mai arată că fetele au obținut rezultate mai bune decât băieții, la toate cele trei probe (citire/lectură, matematică, științe), iar elevii din mediul urban i-au întrecut pe cei din mediul rural.

Testele sunt concepute de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) pentru a evalua în ce măsură elevii din țările participante, la sfârșitul învățământului obligatoriu, își pot pune în aplicare cunoștințele în situații din viața reală și sunt pregătiți să participe pe deplin la viața societății.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG