Linkuri accesibilitate

Rusia nu vrea să invadeze Ucraina, ci să-și traseze granița cu Occidentul (D.Dungaciu/ spotmedia.ro)


Revista presei de la București.

Guvernul de coaliție condus de liberalul Nicolae Ciucă a trecut la București de votul Parlamentului. S-a găsit însă loc în presa zilei și pentru interviul ministrului de externe ale Republici Moldova, Nicu Popescu, acordat portalului G4Media. Șeful diplomației moldovene explică, mai întâi, că... nu se poate explica datoria invocată de Gazprom ca neplătită la termenul de 22 noiembrie. E vorba de o datorie a MoldovaGaz, companie controlată de Gazprom, o datorie care nu e clar de unde provine. De aceea, auditul independent cerut de Chișinău asupra situației financiare a MoldovaGaz e cu adevărat necesar.

Revista presei de la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:16 0:00

În vorbe puține, ministrul demontează criticile primite după negocierea prețului la gazul rusesc și nu numai pentru asta. Prețul acela nu poate fi considerat exagerat, e situat corect în contextul formulelor de calcul (nepublice, de altfel) ale prețului stabilit pentru alte state europene. Cât despre mult discutata și disputata legalitate a staționării unor trupe ruse de menținere a păcii în Transnistria, criticii sunt trimiși să studieze documentele legale și eventual să inițieze o dezbatere asupra lor. Jurnaliștii G4Media au dorit să știe dacă realizarea punctelor din „foaia de parcurs” privind relațiile bilaterale, semnată la București, este cumva însoțită de condiționalități privind reformele. „În această etapă nu discutăm de condiționalități. Acest cuvânt denotă o relație prin care parteneriatul e văzut prin prisma unor condiții. Or, ce simțim noi e un sprijin absolut necondiționat din partea României pentru guvernul nostru de la Chișinău”, a fost răspunsul ministrului Nicu Popescu. Referindu-se la situația din regiune, marcată de „un șir de știri foarte negative, crize active – militare, migraționale, politice”, Nicu Popescu a contextualizat relația cu Rusia: „Republica Moldova e singurul stat din rândul Parteneriatului Estic care nu are crize la fel de acute și intense ca în alte state. Obiectivul nostru ca guvern e să continuăm această situație de calm relativ. (…) Inclusiv printr-un dialog calm, respectuos cu partenerii noștri din afara UE, precum Rusia”.

„România rămâne cel mai apropiat prieten al R.Moldova”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00

Valentin Naumescu scrie pe spotmedia.ro despre un posibil „atac decisiv” al Rusiei și Chinei „asupra ordinii liberale occidentale și preeminenței puterii americane”. Din perspectiva sa, nu se pune problema dacă, ci când va fi declanșat acest asalt, fiind de dorit să nu fie unul dublu, în simultaneitate, în Ucraina și respectiv în Taiwan. Rusia nu-și ascunde de fapt intențiile privind Ucraina, chiar dacă neagă că masarea de trupe indică o apropiată ofensivă, însă, scrie Naumescu, „timpul curge în favoarea Ucrainei”, care se întărește militar pe zi ce trece, așa că Rusia știe că nu poate să aștepte prea mult. Nu întâmplător, Washingtonul și-a conturat pentru prima dată o strategie la Marea Neagră. Pentru apărarea Taiwanului însă, America are nevoie de „alianțe credibile” în Europa și Asia.

Într-un interviu acordat Cameliei Badea la spotmedia.ro, Dan Dungaciu are o altă părere despre intențiile Rusiei în Ucraina: momentul, spune el, este unul de final al „ciclului de extindere euro-atlantică începută în anii ’90” și care se află acum în impas pentru că „nu știm cum să finalizăm tehnic procesul”. De aici atitudinea ofensivă a Rusiei, care, în opinia lui Dungaciu, nu vrea să invadeze Ucraina, ci să-și traseze o dată pentru totdeauna granița cu Occidentul.

XS
SM
MD
LG