Linkuri accesibilitate

Rusia prelungește detenția preventivă a jurnalistei RFE/RL Alsu Kurmasheva până la 5 aprilie


Jurnalista RFE/RL Alsu Kurmasheva se află în custodia autorităților ruse din 18 octombrie 2023.
Jurnalista RFE/RL Alsu Kurmasheva se află în custodia autorităților ruse din 18 octombrie 2023.

Un tribunal din orașul rusesc Kazan a dispus extinderea perioadei de detenție preventivă a jurnalistei serviciului tătar-bașkir al RFE/RL, Alsu Kurmasheva, până la 5 aprilie.

Audierile în dosarul jurnalistei au fost desfășurate cu ușile închise la tribunalul sectorului Sovețki din Kazan la 1 februarie. Membrilor presei li s-a permis să fie prezenți doar la pronunțarea deciziei de către instanța de judecată. La tribunal au fost prezenți și reprezentanți ai ambasadelor Austriei, Republicii Cehe și Țărilor de Jos, transmite RFE/RL.

Avocatul ziaristei Kurmasheva a pledat pentru schimbarea măsurii preventive din arest preventiv în arest la domiciliu, dar instanța a respins cererea.

„Este o veste sfâșietoare pentru jurnalista americană Alsu Kurmasheva și familia ei – ei merită să fie împreună. Este a patra lună în care Alsu este deținută într-o închisoare rusă; este clar că ea este închisă pe nedrept fiindcă este cetățean american și jurnalistă care îndrăznește să-și facă meseria – două lucruri care sunt intolerabile la Moscova”, a declarat președintele interimar al RFE/RL, Stephen Capus.

XS
SM
MD
LG