Linkuri accesibilitate

Sârbii bosniaci sărbătoresc o „zi națională” neconstituțională


Președintele din Republika Srpska, Milorad Dodik,în timpul unui interviu cu AFP, la Banja Luka, pe 8 ianuarie 2024. (Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP)
Președintele din Republika Srpska, Milorad Dodik,în timpul unui interviu cu AFP, la Banja Luka, pe 8 ianuarie 2024. (Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP)

Republika Srpska, entitatea sârbă din Bosnia-Herțegovina, marchează pe 9 ianuarie o „zi națională” considerată neconstituțională, pe fondul îngrijorării internaționale provocate de politicile secesioniste ale lui Milorad Dodik, liderul entității.

Ziua de 9 ianuarie este sărbătorită ca zi națională în entitatea bosniacă, deși Curtea Constituțională a Bosniei a declarat de două ori această sărbătoare ca fiind neconstituțională. Sărbătoarea interzisă este marcată de o paradă militară și de marșul poliției prin capitale entității sârbe, Banja Luka.

Ziua de 9 ianuarie marchează 32 de ani de la data la care, în 1992, sârbii bosniaci, care s-au opus independenței Bosniei după destrămarea Iugoslaviei, au proclamat constituirea unui stat separat, declanșând războiul interetnic care a produs peste 100 de mii de victime.

Conflictul s-a încheiat prin acordurile de la Dayton, negociate de SUA la sfârșitul anului 1995. Ca urmare a acestor acorduri, Bosnia este administrată de un guvern central care conduce o federație croato-bosniacă. În componența ei se afla și entitatea cu populație majoritar sârbă cunoscută sub numele de Republica Srpska.

„Sârbii bosniaci, integrați mintal în Serbia”

Milorad Dodik, care are relații apropiate cu președintele rus Vladimir Putin, amenință de ani de zile cu divizarea țării. El a creat instituții paralele pentru a restrânge și eroda autoritatea guvernului central bosniac. Dodik susține că au fost transferate la nivel central peste 80 dintre competențele administrative locale, iar sârbii bosniaci le vor înapoi, ca și proprietatea de stat de pe teritoriul republicii. Pentru Dodik, aceasta aparține entității și consideră că reprezintă o chestiune „de viață și de moarte”.

Sârbii bosniaci sunt deja „integrați mintal” în Serbia și ar susține cu plăcere independența față de Bosnia, a mai declarat Dodik pentru AFP. El amenință cu secesiunea Republicii Srpska încă de când a început să domine politica sârbilor bosniaci, în 2006. „Interesul Occidentului este să îngroape Republica Srpska, s-o facă irelevantă și să creeze o Bosnie centralizată”, a mai afirmat luni Dodik, adăugând: „Felul nostru de a fi nu va permite așa ceva. Este motivul pentru care sărbătorim cu mândrie ziua de 9 ianuarie.”

Președintele sârb Aleksandar Vučić l-a felicitat luni pe Dodik pentru „sărbătoarea” entității sârbo-bosniace, afirmând deopotrivă că Belgradul „va rămâne angajat cu totul față de acordul de pace de la Dayton”. Cu toate acestea, Vučić a accentuat asupra faptului că este necesară impulsionarea legăturilor culturale, economice și instituționale ale Serbiei cu Republica Srpska.

Defilare cu „Lupii” lui Putin

Pentru a demonstra susținerea Washingtonului pentru integritatea teritorială a Bosniei, două avioane de război F-16 și un avion cisternă ale SUA au survolat țara la 8 ianuarie ca parte a unui antrenament comun aer-sol care implică forțele americane și bosniace.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a avertizat săptămâna trecută că sărbătorirea din 9 ianuarie „contravine în mod direct constituțiilor, atât a Bosniei-Herțegovina, cât și a Republicii Srpska”.

Parada militară începe la prânz și se va termina spre seară. Sunt așteptați să participe și motocicliști din clubul Lupii Nopții, format din susținători ai lui Putin, cum am mai făcut-o și anii trecuți.

XS
SM
MD
LG