Linkuri accesibilitate

Șmîhal anunță mai multe înțelegeri cu Fico și un „nou pragmatism” în relațiile cu guvernul slovac


Robert Fico (stânga) și Denis Șmîhal (dreapta), la Ujgorod, 24 ianuarie 2024. Fico a câștigat alegerile din toamna anului trecut cu promisiunea că Slovacia nu va mai trimite în Ucraina „niciun glonț”.
Robert Fico (stânga) și Denis Șmîhal (dreapta), la Ujgorod, 24 ianuarie 2024. Fico a câștigat alegerile din toamna anului trecut cu promisiunea că Slovacia nu va mai trimite în Ucraina „niciun glonț”.

Kievul intenționează să dezvolte relații „reciproc avantajoase” cu guvernul de la Bratislava, a declarat premierul ucrainean Denis Șmîhal, miercuri, 24 ianuarie, după întâlnirea cu omologul său slovac Robert Fico.

„În pofida dezacordurilor, noi intenționăm să formulăm o politică de «un nou pragmatism» cu guvernul slovac, care va fi în beneficiul ambelor țări”, a declarat premierul Șmîhal, citat de Serviciul ucrainean al RFE/RL.

El și-a exprimat încrederea că întâlnirea cu premierul Robert Fico va „deschide o nouă pagină” în relațiile dintre cele două țări.

Într-o înregistrare video difuzată de serviciul de presă al premierului Ucrainei, Fico l-a invitat pe Șmîhal să viziteze Slovacia.

„Sunt atât de multe subiecte pe care trebuie să le discutăm... Suntem aici pentru a ajuta. Bineînțeles, există subiecte asupra cărora putem avea opinii diferite”, a declarat premierul Slovaciei.

După întâlnire, Denis Șmîhal a declarat că a ajuns la câteva înțelegeri cu premierul Robert Fico:

  • Guvernul de la Bratislava nu va bloca achiziționarea de către Ucraina a armelor și echipamentelor de la firmele slovace.
  • Cele două țări vor coopera pentru furnizarea de către companiile slovace a echipamentelor necesare la construcția liniilor de apărare.
  • Slovacia va sprijini programul Ukraine Facility, care prevede alocarea a 50 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene pentru Ucraina.
  • Premierul slovac l-a asigurat pe omologul său de la Kiev de „sprijinul deplin pentru aspirațiile de integrare europeană ale Ucrainei”.

Întâlnirea celor doi premieri a avut loc în orașul ucrainean Ujgorod, aproape de frontiera cu Slovacia, pe 24 ianuarie.

Cu o zi înainte, când Rusia lansa un nou atac masiv asupra Ucrainei, inclusiv asupra Kievului, prim-ministrul slovac Robert Fico a declarat că, în opinia sa, viața în capitala ucraineană este pașnică. El a răspuns astfel la o întrebare a jurnaliștilor despre motivul pentru care discuțiile au fost programate să aibă loc la Ujgorod, și nu la Kiev.

Vizita lui Fico vine la scurt timp după ce alt premier central-european nou, polonezul Donald Tusk, a fost primit la Kiev de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Anterior, Fico și-a exprimat, de asemenea, intenția de a-i spune premierului ucrainean, în timpul întâlnirii, că Slovacia va bloca aderarea Ucrainei la NATO, deoarece, în opinia sa, aceasta „amenință să provoace al treilea război mondial”.

XS
SM
MD
LG