Linkuri accesibilitate

Standarde ale Rusiei în pușcăriile din estul R. Moldova


Imagine simbol de la penitenciarul Pruncul din R. Moldova.
Imagine simbol de la penitenciarul Pruncul din R. Moldova.

Regiunea separatistă transnistreană din estul Republicii Moldova aplică standardele Federației Ruse în sistemul său penitenciar, iar instituția Avocatului Poporului de la Chișinău, cu foarte mici excepții, nu are acces în închisorile transnistrene pentru a monitoriza situația.

Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, Avocatul Poporului și președinte al Consiliului pentru Prevenirea Torturii, Ceslav Panico, a spus că reprezentanții instituției Ombudsmanului nu au acces în închisorile transnistrene pentru a monitoriza condițiile de detenție și situația persoanelor private de libertate.

Panico a precizat că singurul „progres” a fost o vizită, în 2022, în două penitenciare din stânga Nistrului a reprezentanților Oficiului Varnița a Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului de la Chișinău și-a exprimat temerea că în situația în care în închisorile din stânga Nistrului sunt aplicate standardele Rusiei, țară care a fost exclusă, în 2022, din Consiliul Europei din cauza invaziei în Ucraina, condițiile de detenție nu sunt asigurate, iar drepturile deținuților – nerespectate.

În stânga Nistrului, spune în podcast Ceslav Panico, nu este aplicat mecanismul național de monitorizare a locurilor de detenție în baza Protocolului Opţional la Convenţia pentru prevenirea Torturii (OPCAT), prevederi aplicate pe malul drept.

Avocatul Poporului și-a exprimat îngrijorarea și în legătură cu existența deținuților politici, dar și a condamnărilor abuzive în regiunea separatistă.

S-a cerut „monitorizare specială”

Ceslav Panico a declarat în podcastul „În esență...” că, anul trecut, a transmis demersuri către comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului și Secretarul General al ONU în care a cerut instituirea unui „mecanism de monitorizare în stânga Nistrului.”

„Am cerut monitorizare specială a locurilor de detenție [...], fiindcă [...] noi nu știm ce se întâmplă acolo”, a declarat Avocatul Poporului Victor Panico.

Cea mai înaltă rată de încarcerare din Europa

Cele mai recente date publicate de Asociația Promo-LEX, care citează informații ale administrației de facto de la Tiraspol, arată că în regiunea separatistă sunt încarcerate sub 2000 de persoane, ceea ce înseamnă o rată de încarcerare de 451,5 la o populație de 100.000. Media pe malul drept este de 243, iar cea europeană de 104. Altfel spus rata de încarcerare din regiunea separatistă e de aproape cinci ori mai mare decât cea europeană. Datele citate mai arată că peste 400 de persoane din regiune se află în „arest preventiv”, iar în jur de 1400 – încarcerate în baza „sentințelor de condamnare”.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG