Linkuri accesibilitate

Starea de urgență nu va fi prelungită | Meteorologii prevăd un Crăciun fără ninsori și înghețuri


Prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean
Prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Starea de urgență, instituită în Republica Moldova la începutul războiului din Ucraina, se va încheia la sfârșitul acestei luni și, cel mai probabil, nu va mai fi prelungită, a declarat prim-ministrul Dorin Recean pentru TV8. Potrivit oficialului, în perioada stării de urgență, autoritățile de la Chișinău au introdus suficiente modificări în legislație pentru ca țara să facă față situațiilor de criză. Tot potrivit prim-ministrului, chiar dacă starea de urgență nu va mai fi prelungită, posturile de televiziune a căror licențe au fost suspendate, nu vor reîncepe să difuzeze.
  • Asociația Promo-Lex, citat de Jurnal.md, a solicitat intervenția promptă a Raportoarelor speciale ale ONU pentru eliberarea imediată a lui Victor Pleșcanov din detenția ilegală și asigurarea accesului acestuia la îngrijiri spitalicești, bărbatul fiind diagnosticat cu o problemă oncologică. Victor Pleșcanov este deținut ilegal în închisoarea nr. 3 din Tiraspol pentru o pretinsă faptă de „incitare la extremism pe Internet”. Activistul a fost condamnat la 3 ani și 2 luni de privațiune de libertate pentru postări critice pe rețelele sociale cu privire la structurile transnistrene, armata rusă și invazia Rusiei în Ucraina.
  • Ultima zi de plată în anul 2023 a pensiilor, alocațiilor, indemnizațiilor şi altor prestații sociale prin intermediul Poștei Moldovei este data de 22 decembrie, transmite IPN. Casa Națională de Asigurări Socială îndeamnă beneficiarii care nu au ridicat prestațiile sociale să se adreseze, până în data de 22 decembrie, la oficiile poștale din orice localitate, indiferent de domiciliul beneficiarului, pentru primirea sumelor respective.
  • Newsmaker.md scrie că secretarul general al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a declarat că „la această etapă” nu ia în calcul o eventuală participare la următoarele alegeri prezidențiale, care se vor desfășura în 2024. Precizarea a fost făcută de politician pe 19 decembrie, după Congresul Extraordinar al PSRM. Dodon a spus că formațiunea pe care o conduce este gata să discute cu alte partide în privința desemnării unui candidat comun pentru scrutinul prezidențial. La congresul PSRM, cei 188 de participanți au decis să fie modificat statutul formațiunii și să fie reintrodusă funcția de președinte al partidului. Dodon a precizat că președintele PSRM va fi ales după ce noua cartă a partidului va fi înregistrată oficial.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Cea mai virală postare de pe Facebook este știrea Europei Libere despre faptul că Aeroportul Internațional Chișinău își va schimba abrevierea KIV cu RMO. Abrevierea KIV este o prescurtare de la denumirea rusească Kishinev și nu va mai apărea pe tabelele de zboruri. Decizia se va aplica din data de 18 ianuarie 2024.
  • În top-ul postărilor de pe Instagram este știrea TV8 despre prognoza meteorologilor moldoveni care nu prevăd ninsori de Crăciun, pe 25 decembrie. Se anticipează un cer noros și o vreme fără precipitații. Temperaturile în capitala țării ar putea ajunge până la +8 grade ziua și +5 noaptea.
XS
SM
MD
LG