Linkuri accesibilitate

Statele Unite, preocupate de vizitele lui Putin în Asia, în special în Coreea de Nord


Cine se izolează, se adună. Doi dintre cei mai criticați lideri din lume, rusul Vladimir Putin și nord-coreeanul Kim Jong Un, au discutat, și-au făcut cadouri și au semnat un acord să se ajute reciproc, în caz de atac.
Cine se izolează, se adună. Doi dintre cei mai criticați lideri din lume, rusul Vladimir Putin și nord-coreeanul Kim Jong Un, au discutat, și-au făcut cadouri și au semnat un acord să se ajute reciproc, în caz de atac.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vizitat săptămâna aceasta două țări asiatice: Coreea de Nord și Vietnam. Vizita la Phenian a fost condamnată previzibil la Washington, fără drept de apel, dar în privința Hanoiului, există unele nuanțe.

Statele Unite au răspuns prompt vizitei președintelui rus Vladimir Putin în Vietnam și Coreea de Nord.

În timp ce Putin a fost primit cu mare fast și a semnat un acord de apărare reciprocă cu Coreea de Nord, privit la Washington cu îngrijorare, Statele Unite au subliniat angajamentul lor de a adânci relațiile cu Vietnamul, un partener strategic în regiunea Indo-Pacific, unde rivalitatea cu China este factorul determinant.

În ciuda criticilor din partea Washingtonului privind decizia Vietnamului de a-l primi pe Putin, Hanoiul pare să fi calculat că relația cu SUA nu va suferi consecințe semnificative. Relațiile strânse ale Statelor Unite cu Vietnamul sunt esențiale pentru contracararea influenței crescânde a Chinei în regiune.

Analiști atrag atenția că decizia Vietnamului de a-l primi pe Putin ar putea afecta o decizie iminentă a Statelor Unite privind statutul de economie de piață al Vietnamului.

Cu toate acestea, oficialitățile vietnameze susțin că politica lor externă rămâne echilibrată și orientată spre diversificare.

Rusia încearcă să pară o țară normală

În timp ce Washingtonul se concentrează pe adâncirea relațiilor cu Hanoiul, Rusia și Vietnamul au semnat acorduri în domenii precum energia, subliniind o pivotare a Moscovei către Asia după impunerea de sancțiuni din partea Occidentului în contextul conflictului din Ucraina.

În contrast, reacția americană reflectă o preocupare profundă față de încercările Rusiei de a căpăta un aer de normalitate, inclusiv prin vizite oficiale în țări critice pentru echilibrul geopolitic global.

Această dinamică complică peisajul relațiilor internaționale și ridică întrebări cu privire la direcția viitoare a influenței Rusiei în regiunea Asia-Pacific.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Vietnamului, To Lam, își strâng mâinile la Palatul Prezidențial din Hanoi, Vietnam, pe 20 iunie.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Vietnamului, To Lam, își strâng mâinile la Palatul Prezidențial din Hanoi, Vietnam, pe 20 iunie.

Departamentul de Stat a reiterat angajamentul de a sprijini Vietnamul în consolidarea unei economii independente, subliniind parteneriatul strategic cuprinzător dintre cele două țări. Totuși, criticii din Statele Unite au subliniat că primirea lui Putin de către Vietnam ar putea submina coerența și credibilitatea politicilor externe ale acestei țări, în contextul presiunilor sporite ale occidentalilor asupra Moscovei în urma agresiunii sale în Ucraina.

Pe de altă parte, Vietnamul a menținut o poziție neutră în conflictele internaționale, inclusiv în războiul din Ucraina, și a exprimat sprijin pentru soluții diplomatice.

În timp ce Rusia oferă un parteneriat valoros în sectorul energetic și militar, Vietnamul continuă să navigheze între interesele divergente ale marilor puteri globale, fără a renunța la principiile sale de independență și non-implicare în conflicte internaționale.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG