Linkuri accesibilitate

SUA: adevărul, și numai adevărul despre vaccinul anti-Covid?


Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden s-a vaccinat în public.
Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden s-a vaccinat în public.

Miercuri, 23 decembrie, în Statele Unite s-a trecut un prag (pozitiv) legate de pandemia de coronavirus: un milion de americani vaccinați. Este puțin încă dar un început. Numai că vaccinarea este însoțită, pas cu pas, de teorii ale conspirației.

COVID-19 este cea mai gravă pandemie, într-un secol, fiind însoțită însă și de una dintre cele mai serioase campanii de dezinformare.

După omologarea unor vaccinuri, zvonurile și conspirațiile însoțesc această revoluționară performanță științifică. Un articol recent punea întrebarea dacă vaccinul reprogramează ADN-ul și crează un alt tip de oameni. Articolul continua „vaccinul nu numai că va vă ștampila ca pe vaci, dar veți fi injectați cu particule care va transformă în antene pentru frecventele 5G”.

Alte teorii ale conspirației, mai vechi, spun că Bill Gates ar fi creat coronavirus că să oblige lumea să se vaccineze. În America, președintele ales Joe Biden a pus contracararea pandemiei în centrul agendei sale și vor fi luate măsuri pentru combaterea acestor teorii stranii, cărora, din păcate, mulți le dau crezare. Mișcarea anti-vaccin a fost activă pe Internet cu mult înainte de COVID-19, iar lupta împotriva minciunilor trebuie dusă cu determinare pentru că imunitatea de grup este realizabilă doar dacă circa 70% din populație este vaccinată. În America, statistici recente arată că circa 40% sunt sceptici cu privire la vaccin. Idea că teoriile conspiratiei vor înceta pe Internet este nerealistă, zvonuri, care mai de care mai bizare, vor continua.

Datoria administrației americane și a altora în situații similare este să ofere proeminență și credibilitate vocilor raționale, experților care știu ce spun. E de datoria autorităților să compenseze deficitul de informații și adevaruri, care a marcat până acum pandemia.

Oamenii sunt tentați să dea crezare poveștilor simple, pentru că sunt intimidați de complexitate. Ori știința este complexă. Experții în sănătate publică se văd nevoiți să explice pe înțelesul tuturor, în campanii de informare.

Acest proces de comunicare va trebui să fie prezent, nuanțat, să țină cont de fanteziile care circulă și să se adapteze la diverse tipuri de public. Grupurile de lucru medicale trebuie să includă și experți în combaterea dezinformării.

În America, Agenția pentru Securitate Cibernetică are o pagină de Internet denumită „Controlul Zvonurilor”, care până acum s-a ocupat de alegeri. Experți cred că aceasta ar trebui să se focalizeze acum asupra combaterii zvonurilor legate de pandemie, în colaborare cu agențiile americane științifice.

Ideea este ca aceste zvonuri să fie contracarate în fașă, înainte de a dobândi viralitate. Obiectivul este de a veni cu informatii care să fie prezentate la fel de atractiv ca și conspirațiile, având beneficiul de a fi și adevarate

XS
SM
MD
LG