Linkuri accesibilitate

Ucraina începe să primească muniție, în sfârșit. Primele livrări au ajuns în țară


„Inițiativa cehă” constă în cumpărarea de muniții pentru Ucraina în afara UE, din țări care nu sunt dispuse să livreze Kievului direct asemenea materiale.
„Inițiativa cehă” constă în cumpărarea de muniții pentru Ucraina în afara UE, din țări care nu sunt dispuse să livreze Kievului direct asemenea materiale.

Primul lot de muniții pentru artilerie procurat din afara Europei prin inițiativa condusă de Cehia a ajuns deja în Ucraina, a anunțat premierul Cehiei, Petr Fiala. Este vorba de circa 100 de mii de obuze de artilerie de 155-milimetri.

Emisarul ceh pentru reconstrucția Ucrainei, Tomas Kopecny, a declarat în mai că armata Kievului ar putea primi milioane de obuze de artilerie prin intermediul inițiativei lansate de Cehia, dacă aliații ar contribui cu sumele necesare, scrie AFP.

Kopecny a precizat că până la finele lunii martie au fost colectați în jur de 1,7 miliarde de euro, bani suficienți pentru a fi procurate jumătate de milion de obuze de artilerie în primă fază. Printre țările care au contribuit se numără Canada, Danemarca, Germania, Țările de Jos, Portugalia, Finlanda și alte state.

Inițiativa Cehiei a venit pe fundalul eșecului Uniunii Europene de a-și onora promisiunea de a livra Ucrainei un milion de obuze de artilerie pe lună până la finele lunii martie. Eșecul a fost determinat de capacitățile reduse de producție ale producătorilor europeni.

Sfârșitul deficitelor pe front?

Livrările de armament, în special de obuze de artilerie, încetinite de lunile de zile de dispute politice de la Washington, au fost eliberate în aprilie, după aprobarea de către Congres a unui pachet de asistență destinat Ucrainei, în valoare de peste 60 de miliarde de dolari. Deblocarea acestora a ușurat presiunea asupra forțelor ucrainene aflate pe front, depășite numeric de ruși.

Reuters scrie că într-o vizită la o unitate de artilerie din regiunea Donțek, punctul central al avansului rusesc de-a lungul frontului de 1.000 de km, reporterii săi au constatat că militarii ucraineni nu se mai confruntă cu așa mari lipsuri în ce privește muniția.

„A existat „foamea de obuze”. Muniția a fost raționalizată destul de sever. Aceasta a avut un impact asupra infanteriei. Ei (rușii) se strecurau din toate părțile, asta i-a afectat pe infanteriști”, a spus un comandant de unitate, citat de agenție.

Cererea de proiectile de artilerie a crescut vertiginos de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, aliații occidentali ai Kievului epuizându-și propriile stocuri în timp ce se grăbeau să trimită proiectile în Ucraina, unde este nevoie de mii de obuze în fiecare zi.

Reuters notează că deși problema lipsei de muniție a fost în linii mari soluționată, armata ucraineană are forțe umane epuizate și depășite numeric. O campanie majoră de mobilizare, lansată după modificarea legislației, încearcă să schimbe acest lucru.

Planul de pace a lui Trump prinde contur

Continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina rămâne sub semnul întrebării, pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din toamnă, din SUA.

Doi consilieri cheie ai fostului președinte american, Donald Trump, i-au prezentat acestuia un plan care presupune că Ucraina va primi mai multe arme americane doar dacă va intra în negocieri de pace cu Rusia. De cealaltă parte, Moscova ar urma să fie avertizată că dacă ea refuză să negocieze, atunci Ucraina va primi arme mai multe, relatează Reuters.

Planul elaborat de doi consilieri ai lui Trump, general-locotentul în retragere Keith Kellog și fostul consilier Fred Fleitz, foști membri ai Consiliului Național de Securitate din primul mandat Trump, ar fi primit un răspuns favorabil din partea ex-președintelui american.

Strategia elaborată de cei doi este cel mai detaliat plan republican elaborat până acum în ce privește războiul din Ucraina și ar însemna o schimbare radicală a poziției SUA, riscând să provoace opoziția aliaților europeni, dar chiar și a unor membri ai Partidului Republican.

Fleitz a declarat că Ucraina nu trebuie să cedeze în mod oficial teritoriul Rusiei în cadrul planului lor. Totuși, a spus el, este puțin probabil ca Ucraina să recâștige controlul efectiv asupra întregului său teritoriu pe termen scurt.

În replică, echipa de campanie a președintelui democrat Joe Biden a declarat că Trump nu este interesat să-l înfrunte pe Putin.

„Donald Trump îl laudă pe Vladimir Putin de fiecare dată când are ocazia și a spus clar că nu se va opune lui Putin și nu va apăra democrația", a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei, James Singer.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG