Linkuri accesibilitate

Cod de conduită pentru integritatea politică şi finanţarea campaniei electorale


Experți și autoritățile electorale discută soluții pentru lacunele legislative înaintea scrutinului parlamentar.

Finanţarea campaniilor electorale în R. Moldova este reglementată lacunar, ceea ce face ca partidele să cheltuiască mult mai mulţi bani în alegeri decât raportează oficial. Iată o listă cu cele mai importante probleme identificate de Promo-Lex, asociaţie cunoscută pentru monitorizarea proceselor electorale în R. Moldova, lacune cu care cel mai probabil se va intra într-o nouă campanie electorală, cea pentru scrutinul din 24 februarie. Şi iată o soluţie pe care ar fi decisă să o promoveze Comisia Electorală Centrală, sprijinită de IDEA, organizaţie europeană – codul de conduită privind integritatea politică şi finanţarea campaniei electorale.

Potrivit Promo-Lex, ar exista cel puţin cinci probleme care ţin de finanţarea directă a campaniilor electorale, iar acestea, dacă nu vor fi reglementate mai exact - ceea ce e puţin probabil deja să se întâmple până la viitoarea campanie electorală - vor avea un efect negativ asupra corectitudinii procesului electoral.

Printre ele figurează colectarea de către partide a donaţiilor fără maşini de casă, chiar dacă legislaţia le-ar cere în mod imperativ să nu accepte donaţiile fără această măsură de evidenţă. Utilizarea, fără raportarea corespunzătoare, a transportului privat şi sediilor personale ale membrilor de partid, cheltuielile efectuate înainte de startul oficial al campaniilor şi constituirea unor blocuri electorale ascunse sunt alte câteva probleme ce necesită reglementări urgente, la părerea asociaţiei.

Alte lacune majore ţin, potrivit Promo-Lex, de finanţări indirecte, iar aici principala expresie practică sunt fundaţiile şi alte organizaţii „de caritate”, ce au în titluri sau pe sigle nume de politicieni, iar ţelul urmărit nu e altul decât transfer de imagine de pe activitatea filantropică a acestora spre cea a politicienilor care le-ar patrona. Aşa cum se ştie, actualmente există cel puţin trei astfel de fundaţii cu activitate mai răspândită: Fundaţia de binefacere „Din suflet” sub patronajul primei doamne, Galina Dodon, fundaţia lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss” şi Asociaţia „Pentru Orhei” care gestionează magazinele sociale ale politicianului Ilan Şor.

Într-o încercare de a propune o soluţie, Comisia Electorală Centrală, cu suportul organizaţiei internaţionale IDEA, pare decisă să invite partidele politice moldovene să subscrie unui cod de conduită privind integritatea politică şi finanţarea campaniei electorale. Codul ar urma să se refere punctual şi la activităţile de filantropie ale politicienilor, se prea poate prin avansarea unor restricţii legate de funcţionarea acestor fundaţii strict de perioada campaniei electorale şi până la ajustarea propriu-zisă a legislaţiei.

Reacţia partidelor pe ansamblu pare deocamdată rezervată, iar un motiv e neîncrederea lor, în special a celor de opoziţie, că autoritatea electorală ar fi un actor imparţial sau că lucrurile ar putea în general să funcţioneze mai bine doar în condiţiile unor înţelegeri morale între actorii politici.

Chiril Moţpan, unul din vice-preşedinţii Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, crede, bunăoară, că un agreement de acest fel ar fi inutil în condiţiile în care nici măcar legea nu poate face ca lucrurile să progreseze.

O evaluare Promo-Lex pe primul semestru al anului în curs a arătat că cele trei fundaţii de caritate ce pot fi asociate cu nume de politicieni moldoveni au fost extrem de active, find înregistrate aproape o sută de acţiuni de caritate, în care s-ar fi cheltuit în jur de două milioane şi jumătate de lei.

Problema cu aceste acţiuni e că sursele lor de finanţare par netransparente, iar efectul aparent ar fi trișarea regulilor electorale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG