Linkuri accesibilitate

Un cor de copii din Moldova care se întorcea din Belarus, oprit la frontiera cu Lituania



Corul „Rapsodia” din Moldova a luat marele premiu la forumul „internațional” de teatru pentru copii „Pași” de la Minsk, unde a participat alături de colective din Belarus, Rusia și Uzbekistan
Corul „Rapsodia” din Moldova a luat marele premiu la forumul „internațional” de teatru pentru copii „Pași” de la Minsk, unde a participat alături de colective din Belarus, Rusia și Uzbekistan

Autocarul cu care un cor de copii din Chișinău se întorcea de la un festival din Belarus a fost reținut la frontiera cu Polonia, apoi cu Lituania. Autoritățile moldovene spun că transportatorul nu avea licență pentru numărul respectiv de pasageri.

Potrivit conducătoarei corului „Rapsodia”, Natalia Barabanșicova, copiii au cântat pe 22 martie la Varșovia, iar între 25 și 27 martie au participat la un forum de teatru pentru copii, la Minsk, alături de colective din Belarus, Rusia și Uzbekistan.

În drumul de întoarcere spre casă, autocarul cu 25 de persoane, dintre care doi șoferi, a fost oprit la granița cu Polonia și i s-a interzis intrarea în această țară. Autoritățile moldovene au sfătuit colectivul să treacă prin Lituania, dar și acolo autocarul a fost reținut la frontieră timp de mai multe ore.

„În refuzul pe care l-am primit se spune că colectivul nostru reprezintă o amenințare pentru Lituania”, a scris Barabanșicova într-o postare pe Facebook, în care se plângea de situația în care s-a pomenit împreună cu copiii.

Barabanșicova, care este și profesoară la școala de muzică „Eugen Doga” din Chișinău, participă adesea la evenimente ca Ziua Victoriei sau a armatei sovietice și apare alături de politicieni pro-ruși, cum ar fi fostul președinte Igor Dodon.

Natalia Barabanșicova, în compania fostului președinte pro-rus, Igor Dodon
Natalia Barabanșicova, în compania fostului președinte pro-rus, Igor Dodon

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că, în urma intervenției sale, autoritățile lituaniene au emis la prima oră o autorizație de călătorie pentru autocarul în care se afla corul - documentul care lipsea și fără de care nu este permis tranzitul prin teritoriul Lituaniei.

Copiii și adulții care îi însoțesc au primit ajutorul necesar, inclusiv prânz cald, și își continuă drumul spre casă în siguranță, spune MAE.

În 2023, atât Polonia, cât și Lituania și-au securizat mai mult punctele de frontieră cu Belarus, după ce a Rusia început invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022, invazie susținută de regimul de la Minsk. Autoritățile poloneze au transferat inclusiv personal militar la granița cu Belarus, iar Lituania a închis, în 2023, două dintre cele șase puncte de trecere a frontierei cu Belarus.

  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

XS
SM
MD
LG