Linkuri accesibilitate

Un general american de rang înalt afirmă că Rusia nu va învinge Ucraina, însă lupta va fi „lungă și sângeroasă”


Explozia unei drone pe cerul Kievului în timpul unui atac cu drone rusești în dimineața zilei de 25 mai.
Explozia unei drone pe cerul Kievului în timpul unui atac cu drone rusești în dimineața zilei de 25 mai.

Comandantul suprem al armatei SUA, generalul Mark Milley, a declarat că Rusia nu va obține o victorie militară în Ucraina, prognozând o luptă „dură” și „sângeroasă” în continuare.

Comandantul american a făcut această prognoză la reuniunea virtuală a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei (UDCG) al țărilor care sprijină Kievul în lupta sa împotriva Rusiei.

„Acest război, din punct de vedere militar, nu va fi câștigat de Rusia. Pur și simplu nu se va întâmpla așa ceva”, le-a spus Milley reporterilor pe 25 mai, după reuniunea virtuală. El a adăugat că obiectivele inițiale ale Kremlinului - care includeau înlăturarea actualului guvern de la Kiev - „nu sunt realizabile din punct de vedere militar”.

Cu toate acestea, a spus el, prezența marii forțe de luptă a Rusiei în Ucraina va face ca încercarea Kievului de a-și recăpăta tot teritoriul, inclusiv cel confiscat de Moscova în 2014, să nu aibă șanse de a se materializa „pe termen scurt” ceea ce înseamnă că „luptele vor continua. Vor fi sângeroase. Va fi greu. Și la un moment dat, ambele părți vor negocia o înțelegere sau vor ajunge la o concluzie militară”.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care a participat, de asemenea, la conferința virtuală, a declarat că susținătorii occidentali ai Ucrainei au contribuit cu aproape 65 de miliarde de dolari ca ajutor militar de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, în februarie 2022.

Pe ordinea de zi a Kievului se află acum livrarea avioanelor de luptă F-16 promise, mai sofisticate decât avioanele de război de fabricație sovietică care fac acum parte din arsenalul său. Milley spune că va fi nevoie de o „perioadă de timp considerabilă” pentru a livra avioanele și infrastructura aferentă și pentru a antrena piloții pe avioanele de luptă. El a subliniat că, dacă Occidentul ar fi furnizat avioanele mai devreme în timpul conflictului, ar fi redus finanțarea unor necesități mai presante la acel moment.

Valuri de drone, valuri de teroare

Moscova a lansat peste noapte un nou val de drone de atac de fabricație iraniană asupra Kievului și a mai multor regiuni ucrainene, dar toate dronele au fost doborâte, a raportat apărarea aeriană ucraineană la 25 mai. „36 de drone au fost lansate spre Ucraina dinspre nord și sud. Se pare că inamicul a urmărit să atace infrastructura critică și instalațiile militare din regiunile vestice ale țării", a declarat apărarea aeriană ucraineană.

O unitate militară ucraineană contracarează amenințările rusești cu drone
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:22 0:00

În urma atacurilor, președintele Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că îi terorizează pe ucraineni și a mulțumit armatei pentru că a doborât toate dronele lansate de Rusia în cursul nopții. „Inamicul a continuat să terorizeze Ucraina prin lansarea a 36 de Shaheds. Niciuna nu și-a atins ținta”, a declarat Zelenskiy pe rețelele de socializare. „Sunt recunoscător forțelor noastre de apărare aeriană pentru rezultatul de 100%”.

Anterior, oficialii au declarat că au fost declarate alerte de raid aerian în regiunile Kiev, Cernihiv, Jitomir, Kirovohrad, Nikolaev, Herson, Dnipropetrovsk, Odesa, Volin, Ternopil, Vinniția și Lvov.

Luptele au continuat pentru orașul Bahmut, devenit epicentrul războiului din regiunea ucraineană Donețk, a declarat armata ucraineană, în pofida afirmațiilor Rusiei care susține că ar controla întregul oraș.

Apărătorii ucraineni au respins 28 de atacuri rusești în Bahmut, a declarat armata ucraineană în raportul său zilnic privind situația de pe front la 25 mai.

Bombardamentele rusești au ucis, de asemenea, un civil în Ceasiv Iar, o localitate apropiată de Bakhmut, a informat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, la 25 mai.

Mercenarii lui Prigojin încep să părăsească Bahmutul

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, care a condus atacul asupra Bahmut, a afirmat la 25 mai că luptătorii săi încep să părăsească orașul pe care susține că l-a capturat în totalitate. Într-o înregistrare video publicată pe Telegram, Prigojin a declarat că trupele sale vor preda Bakhmut forțelor armate regulate ruse până la 1 iunie.

Prigojin susține că „dacă armata se va confrunta cu greutăți", parte dintre luptătorii companiei Wagner ar putea rămâne în Bahmut.

Ministerul Apărării nu a făcut deocamdată niciun comentariu în legătură cu ultima declarație a lui Prigojin.

Reveniți acasă

Șeful biroului lui Zelenskiy, Andri Iermak, a declarat la 25 mai că 106 prizonieri de război au revenit în Ucraina din captivitatea rusă. Cei eliberați în cadrul unui schimb de prizonieri sunt militari care au luptat în orașul Bahmut din estul țării, a precizat Iermak.

„Aducem acasă 106 dintre oamenii noștri. Soldați de pe frontul Bahmut - opt ofițeri și 98 de soldați și sergenți.... Fiecare dintre ei este un erou pentru țara noastră”, a scris Iermak pe Telegram.

Între timp, la 25 mai, conform agențiilor de presă rusești, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) că a arestat doi ucraineni despre care susține că plănuiau să atace centralele nucleare rusești.

„Un grup de sabotaj din cadrul serviciului de informații externe ucrainean... a încercat să arunce în aer aproximativ 30 de linii electrice ale centralelor nucleare din Leningrad și Kalinin” la începutul lunii mai, a declarat FSB, citat.

La 24 mai, Ministerul rus al Apărării a anunțat că trei nave de suprafață ucrainene controlate de la distanță au încercat să atace o navă de război rusă în Marea Neagră. Ministerul a precizat pe Telegram că nava rusă protejează gazoductele TurkStream și Blue Stream, care transportă gaz din Rusia în Turcia, dar că nu a suferit nicio pagubă și că toate navele atacatoare au fost distruse.

Kievul nu a comentat deocamdată afirmația, care nu a putut fi verificată din surse independente.

XS
SM
MD
LG