Linkuri accesibilitate

Un tribunal din Moscova confirmă condamnarea la 25 de ani de închisoare a lui Vladimir Kara-Murza


Vladimir Kara-Murza, o figură a opoziției ruse, asistă la audierea sa în instanță la Moscova, la 31 iulie.
Vladimir Kara-Murza, o figură a opoziției ruse, asistă la audierea sa în instanță la Moscova, la 31 iulie.

Prima Curte de Apel din Moscova a menținut pedeapsa de 25 de ani de închisoare pronunțată împotriva disidentului Vladimir Kara-Murza, acuzat de înaltă trădare și discreditarea forțelor armate ale Rusiei, într-un proces considerat de mulți politic.

Instanța a respins apelul lui Kara-Murza împotriva condamnării, hotărând că verdictul și sentința în procesul disidentului trebuie să rămână neschimbate.

Kara-Murza a fost arestat inițial în aprilie 2022, după ce s-a întors în Rusia din străinătate și a fost acuzat că nu s-a supus ordinelor unui polițist.

Ulterior, a fost acuzat de discreditarea armatei ruse, o acuzație adusă lui după ce Rusia a invadat Ucraina, Kremlinul reprimându-i pe toți cei care critică acest subiect. Acuzațiile de trădare au fost adăugate mai târziu din cauza remarcilor pe care le-a făcut în discursurile din afara Rusiei, criticând politicile Kremlinului.

Fostul jurnalist are pașapoarte rusești și britanice și a fost ani de zile implicat în politică. El a fost un critic vehement al președintelui rus Vladimir Putin și a făcut lobby pe lângă guvernele și instituțiile străine pentru ca acestea să impună sancțiuni Rusiei și demnitarilor ruși care ar fi încălcat drepturile omului. El a supraviețuit de două ori unor tentative de otrăvire, conform propriilor relatări și ale susținătorilor săi. Autoritățile ruse neagă orice implicare în presupusele atacuri.

După ce apelul lui Kara-Murza a fost respins, Marea Britanie a anunțat sancțiuni împotriva mai multor judecători și oficiali ruși implicați în procesul său.

„Este un gest disperat și fără temei”, a declarat prim-ministrul Rishi Sunak pe Twitter. „Respingerea apelului lui @vkaramurza este nejustificată. Ar trebui eliberat imediat.”

Judecătorii Vitali Belițki, Ekaterina Mikhailovna Dorohina și Natalia Nikolaevna Dudar au fost printre cei adăugați pe lista de sancțiuni a Regatului Unit. Marea Britanie a mai impus în vreme sancțiuni și altor magistrați și politicieni care au legătură cu acest caz.

Kara-Murza este unul dintre mulții activiști ai opoziției, reporteri și alții care au fost arestați și urmăriți în justiție în temeiul unei legislații tot mai dure, Kremlinul restrângând tot mai mult drepturile societății civile.

Potrivit grupului pentru drepturile omului OVD-Info, aproape 20 de mii de ruși au fost reținuți pentru proteste împotriva războiului de când Kremlinul a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Kara-Murza a fost un susținător-cheie al Legii Magnitsky din SUA, care stabilește sancțiuni pentru cei care încalcă drepturile omului în Rusia.

În martie, Statele Unite au trecut șase persoane, inclusiv trei judecători, pe lista de sancțiuni din cauza rolului lor în detenția lui Kara-Murza.

Magistratul care a judecat procesul lui Kara-Murza și care i-a citit sentința pe 17 aprilie, judecătorul Serghei Podoprigorov, a fost unul dintre primii sancționați de Statele Unite în conformitate cu Legea Magnitsky, în urmă cu 10 ani.

XS
SM
MD
LG