Linkuri accesibilitate

Universitatea de Sport refuză să treacă la USM. Rector: „Am putea recurge la proteste”


Ore de handbal la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport din Chișinău.
Ore de handbal la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport din Chișinău.

Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) ar putea fuziona cu Universitatea de Stat din Moldova (USM). Potrivit ministrului Educației, Dan Perciun, în ultimii ani, numărul studenților la specializările sportive a scăzut simțitor, situația financiară a instituției devenind precară.

„Scopul fuzionării este de a crea o instituție mai puternică, care nu întâmpină dificultăți financiare, are o credibilitate sporită, poate valorifica proiecte, atrage investiții și se bucură de încrederea donatorilor, de a oferi condiții de studii de calitate înaltă pentru sportivii din R. Moldova”, a argumentat Perciun.

Potrivit ministrului, numărul studenților admiși în ultimii 3 ani la USEFS a fost în continuă scădere, ajungând la 477 de persoane în 2023. La programul de licență, numărul studenților s-a redus cu 20%, de la 1.834 la 1.485. În prezent, numărul studenților raportat la numărul de cadre didactice este de 12 studenți la un profesor, iar fiecare al patrulea student învață cu frecvență redusă.

La o întâlnire cu angajații USEFS, ministrul a spus că profesorii nu au motive de îngrijorare.

„Nu există riscuri. Toată lumea va fi transferată, în cazul unei fuzionări cu USM. Este deschidere din partea USM de a oferi locuri în senat și în organele de conducere, pentru ca vocea lor să fie auzită. Campusul rămâne același, studenții vor rămâne unde învață și astăzi. Avem o hotărâre de Guvern pe care urmează să o înaintăm. În condițiile unui declin demografic, trebuie să consolidăm sistemul de învățământ superior. Este una dintre prioritățile noastre”, a explicat ministrul Educației.

Potrivit lui, fuzionarea USEFS cu USM ar urma să se încheie în august 2024.

Profesorii USEFS: „Miza sunt proprietățile universității”

Pe de altă parte, rectorul USEFS, Viorel Dorgan, a declarat Europei Libere că atât el, cât și cadrele didactice sunt împotriva fuzionării cu USM. El a amintit că acum un an, când autoritățile au venit cu o inițiativă similară, USEFS urmând să fie absorbită de Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, colectivul, la fel, s-a opus, reușind să păstreze instituția.

Viorel Dorgan, rectorul USEFS
Viorel Dorgan, rectorul USEFS

„Nu știu care e ideea. Avem și cadre calificate, și programe acreditate, avem peste 2.000 de studenți, un flux permanent de studenți care învață în instituția noastră. Nu știm de ce se insistă, noi suntem împotrivă. O să încercăm pe cale amiabilă să discutăm, dar am putea recurge și la proteste. Orice țară care se respectă și ține la sănătatea națiunii trebuie să aibă o universitate de sport”, a spus Dorgan.

Angajații USEFS au temerea că fuziunea va diminua importanța sportului și cred că miza ar fi, de fapt, proprietățile universității.

„Cred că în vizor este patrimoniul USEFS. Noi dispunem de un teren pentru construcția căminului universitar, care se află pe strada Andrei Doga, 24, avem bazinul din spatele Guvernului. Toată bătălia a început în jurul acestui bazin, care e pe 0,5 hectare. Mai avem și un teren prevăzut pentru teren de fotbal”, a spus Constantin Boiștean, profesor la USEFS.

Profesorii se îndoiesc că, odată cu absorbția USEFS de către USM, lucrurile se vor îmbunătăți.

„Mai bine nu va fi. În 2007, fostul prim-ministru, Vasile Tarlev, spunea că în locul Stadionului Republican va fi construit un stadion performant și ce avem acum? Avem ruine. Mă tem că vom ajunge și noi în aceeași situație. Noi suntem o instituție de învățământ vocațional, trebuie să avem mai multă independență și autonomie”, a spus șeful Departamentului atletism, natație și turism de la USEFS, Lazari Povestca.

Într-o scrisoare adresată conducerii țării, angajații USEFS și comunitatea sportivă din R. Moldova cer să fie oprit procesul de absorbție a USEFS de către USM.

Clădirea Universității de Stat de Educație Fizică și Sport
Clădirea Universității de Stat de Educație Fizică și Sport

Am încercat să obținem o reacție și de la rectorul USM, Igor Șarov, dar acesta nu a răspuns la telefon. Anterior, el a declarat Europei Libere că nu deține suficiente informații pentru a comenta situația.

În urma reformei universitare din 2021, care a presupus comasarea mai multor instituții, în R. Moldova au rămas 11 din 16 universități de stat. Ministerul Educației a motivat reforma prin scăderea continuă a numărului studenților și a promis că, după concentrarea resurselor, mai mulți bani vor fi investiți în modernizarea instituțiilor, iar studenții și cadrele didactice vor avea parte de condiții mai bune.

Recent, autoritățile din educație au anunțat că și Universitatea „Grigore Țambalac” din Taraclia va fi lichidată și transformată într-o filială a Universității „Anghel Kanchev” din Ruse, Bulgaria. Decizia a fost luată din cauza numărului mic de studenți și pentru a oferi tinerilor studii de calitate, la standarde europene.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG