Linkuri accesibilitate

Zelenski cere guvernului să dezvolte energia solară, pe fondul pierderii capacităților de generare


Muncitori ucraineni instalează panouri solare pe acoperișul unui spital din Kiev, în timpul unei pene de curent, pe 14 iunie 2024, după un nou atac rusesc asupra intalațiilor energetice din Ucraina.
Muncitori ucraineni instalează panouri solare pe acoperișul unui spital din Kiev, în timpul unei pene de curent, pe 14 iunie 2024, după un nou atac rusesc asupra intalațiilor energetice din Ucraina.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut guvernului de la Kiev să prezinte de urgență un program de facilitare a construcției și instalării panourilor solare pentru a stabiliza sistemul energetic al țării, care a fost afectat în mod semnificativ de atacurile rusești.

„Guvernul a primit sarcina de a prezenta imediat un program de încurajare a instalării sistemelor de generare solară și de stocare a energiei în Ucraina”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn, după ședința Consiliului de securitate, din 20 iunie, care a avut pe ordinea de zi un singur subiect – securitatea energetică a țării.

Cetățenii ucraineni care vor instala panouri și baterii solare ar putea beneficia de împrumuturi fără dobândă și de alte facilități, fiscale și vamale.

De asemenea, Zelenski a cerut guvernului să elaboreze o strategie pentru dezvoltarea energiei regenerabile. Potrivit lui, toate instituțiile publice și administrative, dar și toate facilitățile de infrastructură critică din Ucraina au nevoie de „surse de energie alternativă adecvate”.

„Toate clădirile publice și administrative ar trebui să fie echipate cu tehnologii de economisire a energiei. Panouri solare, contoare inteligente și unități de stocare a energiei ar trebui să fie instalate în fiecare școală și spital, cât mai curând posibil”, a declarat Zelenski.

Consiliul de securitate a aprobat și „un plan concret pentru finalizarea construcției tuturor structurilor de protecție din sectorul energetic”.

Liderul de la Kiev a cerut accelerarea lucrărilor „la toate nivelurile” și a promis că autoritățile vor continua să lucreze pentru a crea noi instalații de generare a energiei și noi instalații energetice descentralizate, deși acest lucru este „destul de complicat în vremuri de război”.

„Ne pregătim în mod activ pentru următorul sezon de încălzire. Restaurăm ceea ce poate fi restaurat și construim o apărare cuprinzătoare din structuri de inginerie, război electronic și sisteme de apărare aeriană. Lucrăm cu partenerii la sisteme Patriot suplimentare”, a declarat Volodimir Zelenski.

Ucraina spune că a pierdut 50% din capacitățile de generare a energiei electrice

Sistemul energetic al Ucrainei a fost grav afectat în cei doi ani ai invaziei militare rusești. În luna martie, Rusia și-a reluat atacurile asupra infrastructurii energetice din țara vecină, spunând că acestea face parte din ceea ce numește „planul de demilitarizare a Ucrainei”.

Pe 11 iunie, la conferința de la Berlin pentru reconstrucția Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski a declarat că atacurile rusești au distrus 80% din capacitățile de generare ale centralelor termoelectrice și un sfert din capacitățile de generare ale hidrocentralelor ucrainene.

„Atacurile cu rachete și drone rusești au distrus deja capacități de generare a energiei de 9 gigawați. Totodată, iarna trecută, consumul maxim de energie electrică a fost de 18 gigawați pe zi. De aceea, jumătate din ea nu mai există”, a spus el.

Liderul de la Kiev i-a îndemnat pe partenerii occidentali să furnizeze, în următoarele 3-4 luni, echipamente care să ajute Ucraina să-și stabilizeze sistemul energetic.

Pe de altă parte, ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galușcenko, a declarat într-un interviu pentru agenția Reuters, pe 13 iunie, că Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a se proteja de atacurile rusești, altfel nu va reuși să facă față iernii care vine.

Ministrul a spus și el că Ucraina a pierdut jumătate din capacitatea de generare a energiei electrice, pe care speră să și-o recupereze, cel puțin parțial, și că pagubele de la începutul anului sunt mul mai mari decât cele de anul trecut.

„Mai avem cinci luni până la iarnă. Dacă nu vom fi capabili să ne protejăm acum... nu putem face reparații. Doar 50% (din capacitățile de generare) nu este suficient pentru a trece peste iarnă”, a declarat Galușcenko.

După atacurile aeriene rusești din 20 iunie, compania națională Ukrenergo a anunțat că este nevoită să extindă grila întreruperilor de energie electrică.

La începutul lunii iunie, guvernul de la Kiev a majorat tarifele la energia electrică, aproape că dublând prețurile, pentru a putea finanța reparațiile infrastructurii energetice.

Statele Unite ale Americii au anunțat că vor oferi Ucrainei 1,5 miliarde de dolari pentru sectorul energetic și nevoilor umanitare. La summitul pentru pace în Ucraina, care a avut loc pe 15 iunie în Elveția, vicepreședinta americană Kamala Harris a spus că aproape jumătate din această sumă va fi îndreptată spre reconstrucția și protejarea infrastructurii energetice, dar și pentru creșterea producției de energie în Ucraina.

În mai 2024, un institut de economie de la Kiev evalua pagubele (directe și indirecte) aduse sectorului energetic ucrainean în cei doi ani de la începutul invaziei rusești la 56,2 miliarde de dolari. Potrivit unui raport citat de ediția ucraineană a revistei Forbes, pierderile directe s-ar fi ridicat la 16 miliarde de dolari, cele mai mari pagube fiind cauzate de distrugerea instalațiilor de generare a energiei electrice (8,5 miliarde de dolari), a principalelor linii de transport a energiei electrice (2,1 miliarde de dolari) și a infrastructurii de petrol și gaze (3,3 miliarde de dolari).

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG