Linkuri accesibilitate

În Bulgaria au loc alegeri parlamentare


Alegeri parlamentare în Bulgaria

În Bulgaria au loc duminică alegeri generale, iar potrivit sondajelor de opinie, partidul de guvernământ GHERB, de centru dreapta, al premierului Boico Borisov, conduce cu câteva puncte în fața rivalilor socialiști.

În cele mai recente sondaje de opinie, GHERB este cotat cu 23% din intențiile de vot, o scădere de 10% față de alegerile din 2017. Partidul GHERB (sau Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei) este urmat de socialiști cu 19,8%.

Socialiștii, foștii comuniști, ar putea suferi cele mai mari pierderi pentru ca au un electorat rural și în vârstă, cel mai periclitat de actuala pandemie de coronavirs, care ar putea să rămână acasă. În Bulgaria nu se poate vota anticipat sau prin corespondență.

Este de așteptat ca viitorul Parlament să fie mai fragmentat, ceea ce va complica misiunea premierului Borisov de a crea o coaliție majoritară.

Nu este sigur că cele două mici partide naționaliste, aflate acum la guvernare alături de GHERB, dar care candidează separat, vor avea suficiente voturi pentru a continua această alianță.

Totodată au apărut partide noi care speră la votul bulgarilor dezamăgiți de actuala guvernare și de ineficiența în lupta cu corupția. Cel mai remarcat este partidul „Și un alt popor” (Ima Takuv Narod) creat de un cunoscut actor, cântăreț și moderator de televiziune, Slavi Trifonov, un partid anti-sistem. Potrivit sondajelor, ar putea deveni a treia forță în noul Parlament și implicit un partener inconturnabil pentru o viitoare coaliție.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG