Linkuri accesibilitate

În Bulgaria continuă protestele antiguvernamentale


Protest la Sofia, sâmbătă 11 iulie 2020.
Protest la Sofia, sâmbătă 11 iulie 2020.

Duminică, în Bulgaria, mii de persoane au continuat să protesteze la Sofia, cerând demisia guvernului conservator și au anunțat că manifestațiile vor fi reluate zilnic, până la un nou protest la nivel național, programat pentru această săptămână.

Potrivit corespondenților Europei Libere, proteste similar au avut loc duminică la Burgas, Plovdiv și Varna, între altele.

Președintele Rumen Radev a cerut guvernului și procurorului general să-și dea demisia, sâmbătă, în timp ce mii de oameni manifestau împotriva corupției elitelor politice.

„Caracterul mafiot al guvernului a împins bulgari de toate vârstele şi cu diverse viziuni politice să ceară respectarea legii”, a comentat preşedintele bulgar, într-o apariție televizată.

Radev și-a lansat apelul după ce pe 9 iulie, la Președinție au avut loc percheziții, iar doi consilieri prezidențiali au fost arestați sub acuzația de trafic de influență, în cadrul unor anchete considerate de opoziție ca fiind orchestrate de guvern. Descinderea poliției la Președinția de la Sofia a provocat, în aceeași zi, ample proteste antiguvernamentale în capitala Bulgariei.

XS
SM
MD
LG