Linkuri accesibilitate

În ianuarie, gazul se scumpește cu aproximativ 37%  (ANRE)


Imagine generică
Imagine generică

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea cu aproximativ 37% a tarifului la gaz pentru populație. De la 1 ianuarie, cetățenii achită 15,18 lei pentru un metru cub de gaz, cu aproximativ 40 de bani mai puțin decât calculele prezentate de Moldovagaz, care ceruse stabilirea unui preț de 15,6 lei.

Guvernul a anunțat că tariful pentru primii 150 de metri cubi de gaz achitați de cetățeni vor rămâne la tariful vechi - 6,8 lei pentru primii 50 de metri și 7,9 lei pentru următorii 100, diferența fiind achitată din bugetul de stat.

Restul consumului va fi achitat la prețul majorat și aprobat de ANRE.

Tarifele interne au fost deja dublate în lunile noiembrie-decembrie 2021 – după încheierea noului acord pe cinci ani cu Gazprom -, fiind pentru luna ianuarie de aproape 10,20 de lei în cazul consumatorilor casnici.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat tot joi că în perioada următoare se estimează o reducere a prețului de import, dar asta nu va conduce și la scăderea tarifului deoarece întreprinderea a înregistrat pierderi de peste 2,6 miliarde de lei în ultimul an din cauza diferenței de tarif, care trebuie să fie recuperate.

De joi, 20 ianuarie, guvernul a decretat stare de urgență în sectorul energetic, după ce Gazprom a respins cererea de amânare a plății avansului pentru gazele naturale și a avertizat că există riscul ca începând cu ziua de vineri, 21 ianuarie, să fie sistată livrarea de gaze.

Prețul gazului importat de la Gazprom a crescut în ianuarie cu 200 de dolari mia de metri cubi, ajungând la 646 de dolari.

XS
SM
MD
LG