Linkuri accesibilitate

În Iran au loc alegeri parlamentare, fără mii de candidați moderați și reformatori


Ayatollah-ul Khamenei votează în alegerile parlamentare, Iran, 21 februarie 2020.

În Iran au loc alegeri generale pentru parlamentul cu 290 de locuri. Înainte scrutinului, mii de candidați moderați și reformatori au fost excluși din cursă de Consiliul Gardienilor Constituției, organ clerical ultraconservator.

Au fost aprobați numai 7,148 de candidați, aproape 9 mii au fost respinți, între care și 90 de membri ai actualului Parlament.

După aceste invalidări de candidaturi, în alegerile de vineri se anticipează o victorie a conservatorilor.

Miza alegerilor parlamentare din Iran
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00

Statele Unite au anunţat joi sancţiuni împotriva a cinci responsabili din Consiliul Gardienilor Constituției pentru excluderea a mii de candidaţi.
Lista personalităţilor vizate îl include în special pe ayatollahul Ahmad Jannati, un ultraconservator nonagenar care conduce acest organism.

Votul a început la 8 dimineață (ora locală) și va dura până la orele 18.00. Printre primii care au votat s-a numărat liderul religios al Iranului, ayatollahul Khamenei, care declarase înainte de alegeri că „participarea la vot este o datorie religioasă”.

Problema se pune acum câtă lume va vota, mai ales după respingerea atâtor candidați moderați sau reformatori și pe fundalul valurilor de proteste anti-guvernamentale, provocate fie de raționalizarea și scumpirea benzinei în octombrie anul trecut, fie de întârzierea cu care autoritățile au recunoscu responsabilitatea armatei iraniene pentru doborârea unui avion ucrainean de pasageri la începutul lui februarie. Toate cele 197 de persoane aflate la bor au fost ucise.

XS
SM
MD
LG