Linkuri accesibilitate

În Muntenegru au continuat de Anul Nou protestele membrilor Bisericii Ortodoxe Sârbe


Protest al membrilor Bisericii Ortodoxe Sîrbe, Podgorica, 24 decembrie 2019.

În Muntenegru au continuat de Anul Nou protestele împotriva unui proiect de lege legat de proprietățile comunităților religioase.

Câteva mii de manifestanți au organizat, la 1 ianuarie, un miting în capitala Podgorica.

Guvernul muntenegrean neagă că ar intenționa să confiște bunurile ce apartin bisericilor, dar noua legislație cere comunităților eligioase să furnizeze dovada dreptului de proprietate de înainte de 1918, anul în care Muntenegru s-a alăturat unui regat balcanic condus de sârbi și și-a pierdut independența.

Președintele Muntenegrului, Milo Djukanovic, a semnat legea pe 28 decembrie, la o zi după ce proiectul de lege a fost adoptat într-o sesiune parlamentară în care mulți parlamentari ai opoziției au fost scoși cu forța din sala de ședinte.

Muntenegrenii pro-sârbi și adepții Bisericii Ortodoxe Sârbe au organizat proteste de săptămâna trecută, iar în urma altercațiilor, poliția reținut 45 de persoane.

„Le cer clericilor Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru să se întoarcă în biserici și să nu îi îndemne pe credincioși să reziste autorităților", a declarat premierul Dușko Markovic reporterilor după o întâlnire cu presa în 30 decembrie.

Peste 70 la sută din cei 600.000 de locuitori din Muntenegru se declară ortodocși.

Biserica Ortodoxă Sârbă a dominat de mult viața religioasă din Muntenegru și pretinde că proiectul de lege este un efort de a-i diminua influența și de a pune mâna pe averea ei, care e considerabilă.

Ministerul rus de externe a criticat în 31 decembrie legea, și-a exprimat „îngrijorarea serioasă” fața de aceste evoluții, și a spus că noua legislație ar avea drept scop îndepărtarea bisericii sârbe din Muntenegru.

Diplomaâoia muntenegreană a acuzat Rusia că creează disensiuni în Muntenegru și că se amestecă în treburile interne ale unui stat independent. Muntenegru este cel mai nou membru al Alianței Nord Atlantice și aspiră să adere la Uniunea Europeană.

Podgorica a acuzat Moscova că a încercat să orchestreze o lovitură de stat în 2016, menită să împiedice eventuala aderare a țării la acea vreme la NATO.

Rusia a negat implicarea.

XS
SM
MD
LG