Linkuri accesibilitate

„În orice criză e și o oportunitate” (economistul Mircea Coșea/ziare.com)


Ministerul Afacerilor Externe anunță că nu și-a schimbat poziția față de guvernarea de la Chișinău după cooptarea în guvern a PDM, anunță G4Media. Comunicatul reia ideea că Republica Moldova nu a dovedit suficiente eforturi pentru apropierea de Uniunea Europeană, așa că sprijinul din partea României rămâne în continuare condiționat de rezolvarea acestui aspect. În schimb, tot ceea ce va însemna sprijin în interesul direct al cetățenilor va fi urmărit cu promptitudine, așa cum s-a procedat și acum în legătură cu epidemia de coronavirus.

Numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus crește cu fiecare zi în România. Părerile sunt împărțite în ceea ce privelte reacția autorităților. Andreea Pora scrie în revista 22 că „Statul nu s-a descurcat prea rău până acum (...), a reușit să identifice majoritatea persoanelor de contact, să bage în carantină și să izoleze suspecții. A făcut față cum a putut valului de români din Italia care au venit, firesc, acasă. Școlile și universitățile au fost închise destul de repede, zborurile au fost suspendate, traficul rutier și cel pe calea ferată, la fel. În fine, a fost declarată starea de urgență, care permite luarea unor măsuri mai dure și deblocarea banilor necesari pentru spitale, achiziții de echipamente, angajări de medici etc. Sunt relocate spitale, pregătite locuri speciale pentru infectații de coronavirus, au fost luate măsuri economice – amânări de taxe și impozite, de rate la bănci, se dau ajutoare pentru IMM-uri”. Nu trebuie însă uitat că aceasta e faza incipientă a epidemiei și marea întrebare este ce va fi mai târziu. „Ceea ce lipsește în mod evident este încrederea populației în autorități”.

Pentru Costel Crângan, care scrie pe blogurile Adevărul, asistăm la „o lecţie dură despre laşitate, lăcomie, cinism şi nesimţire. În vreme ce deja se fac averi frumuşele din traficul cu panică, unii calculează cum ar putea să arunce eventuala pagubă în spinarea marii mase de contribuabili”. Nici nu a explodat bine criza coronavirusului că a început să plouă cu cereri de sprijin din partea statului. Din ce se va plăti ? Din banul fiecărui cetățean care plătește impozite. Or statul nu se grăbește să-i oprească pe cei care fac caz de cerere și ofertă și ridică prețurile nejustificat, iar Costel Crângan crede că, de fapt, antreprenorii ar trebuie să se descurce singuri în situația actuală.

Profesorul universitar de economie Mircea Coșea are nemulțumiri specifice domeniului economic. Într-un interviu acordat Ioanei Ene-Dogioiu la ziare.com, Coșea se arată îngrijorat că nu apare de nicăieri o figură vizionară, cum s-a întâmplat în alte perioade (exemplul e Winston Churchill !), așa că toată lumea așteaptă ajutor de la stat.

România gestionează cum-necum, dar nu e pregătită pentru ieșirea din criză, care și ea e o problemă. Ce se va întâmpla cu cei peste 100.000 de români reveniți din Spania și Italia și care nu mai au locuri de muncă ? Nu se gândește nimeni să pornească măcar niște mici industrii care ar suplini imposibilitatea importurilor : măcar concentrat de roșii și de mere, că tot veneau din China. Totuși, spune Coșea, „în orice criză e și o oportunitate, poate e momentul ca un guvern responsabil să treacă la o reformă administrativă adevarată. România e o țară care schimbă după ce lucrurile s-au întâmplat”.

XS
SM
MD
LG