Linkuri accesibilitate

În pofida epidemiei de coronavirus, în Franța și Bavaria au avut loc alegeri locale


Vot pe fundal de coronavirus în Franța. 15 martie 2020

Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetățenilor români care se află ca turiști în străinătate să depună demersuri pentru scurtarea șederii și revenirea în țară în cel mai scurt timp, în contextul evoluției la nivel global a infecției cu COVID-19 și a demersurilor altor state.

În pofida pandemiei de coronavirus, în mai multe țări puternic afectate, cum sunt Germania și Franța, au avut loc alegeri locale. „Nu trebuie să renunțăm la exercitarea unui drept fundamental” își argumenta înainte de alegerile locale de dumincă, președintele francez Emmanuel Macron decizia de a nu amâna sau anula votul.

Sâmbătă, guvernul francez a anunțat o serie de noi măsuri drastice de limitare a vieții sociale, în tentative de a încetini răspândirea epidemiei: au fost închise toate restaurantele, casfenelele, teatrele și cinematografele, lăsând deschise numai alimentarele, farmaciile și alte magazine stric necesare. Duminică, la alegerile locale s-a înregistrat o participare mult mai redusă decât în 2014, de numai 45,5% față de 63,5% .

În Germania, alegerile locale au avut loc în Bavaria, unul din cele mai afectate landuri cu peste 800 de cazuri confirmate de coronaviru. Cu toate acestea, participarea la vot a crescut față de ultimele locale cu 3,8 la sută, la 58,5%, odată cu o creștere masivă a votului prin corespondență.

Între timp, Germania a anunțat și ea că închide parțial granițele de luni spre Austria, Franța și Elveția dar va permite traficul de graniță pentru persoane și cel de mărfuri.

Austria și-a înăsprit regulile, impunând aproape o carantină totală: nu numai că sunt închise toate magazilene neesențiale dar și toate locurile de joc pentru copii. Iar pe stradă oamenii nu au voie să iasă la plimbare decât însoțiți de o persoană cu care locuisc, orice grup de mai mult de cinci oameni este interzis. Iar poliția are voie să controleze inopinat orice trecător, fără motiv întemeiat, ceea ce – remarca presa locală – nu s-a mai întâmplat de la al Doilea Război Mondial.

În Spania, a doua țară europeană cea mai afectată de coronavirus după Italia, întră de asemeni în vigoarea starea de urgență.

Același lucru se întâmplă și în România: odată cu intrarea în vigoarea a stării de urgență, de luni, Ministerul de Externe de la București a recomandat tuturor cetățenilor români care se află ca turiști în străinătate să revină cât mai repede acasă. Pentru că situația în toată lumea se schimbă cu rapiditate și pot ajunge ușor în situația de a rămâne blocați peste hotare.

Vezi comentarii

XS
SM
MD
LG