Linkuri accesibilitate

În premieră, ambasadorul belarus convocat la Ministerul de Externe de la Kiev


Ministrul de externe al Ucreainei, Dmitri Kuleba, iunie 2020.

Ambasadorul Republicii Belarus în Ucraina a fost convocat la Ministerul de Externe de la Kiev pentru o discuție legată de „relațiile dintre cele două țări, în lumina ultimelor evenimente”, a anunțat ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba. În centrul discuțiilor se află anunțul că Belarus a eliberat din detenție și extrădat în Rusia, 32 de cetățeni ruși, reținuți luna trecută în apropiere de Minsk sub acuzația că ar fi pus la cale destabilizarea țării. Cel de al 33 de cetățean rus, reținut cu aceeași ocazie, a rămas în închisoare pentru că are și cetățenia belarusă.

Kiev-ul ceruse la Minsk extrădarea a 28 de persoane din acest grup în Ucraina, unde sunt acuzați că ar fi luptat în est, alături de milițiile separatiste.

Grupul de ruși fusese identificat drept afiliat firmei private de securitate Vagner, din Rusia.

Ignorarea cererii Ucrainei, combinat cu faptul că președintele belarus Alexandr Lukașenka a acuzat Kiev-ul de acțiuni „dușmănoase” dar și cu evenimentele care au urmat contestatelor alegeri prezidențiale din Belarus, din 9 august, „au schimbat radical parametrii relațiilor dintre Ucraina și Belarus” a mai declarat ministrul de externe Kuleba. Este pentru prima dată că Ucraina convoacă un ambasador belarus la Ministerul de Externe.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG