Linkuri accesibilitate

„În relația cu propriul electorat, PSD s-a slujit exclusiv de „mituirea” baronilor locali” (Ion M.Ioniță/Adevărul)


Revista presei de la București.

Jurnalistul de la „Adevărul„ Ion M. Ioniță enumeră cinci motive pentru care a căzut guvernul Dăncilă prin moțiunea de cenzură adoptată ieri. Primul este compromiterea totală a partidului în relația cu forurile europene – un partid de stânga, „integrat în familia socialiştilor europeni, (care) a căpătat discursul şi înfăţişarea unui partid naţionalist, xenofob, anti-european”. Or, când ai patru milioane de români în afară, e limpede că aproape fiecare familie a dobândit ceva din viziunea pro-europeană a celor plecați. PSD a ignorat această realitate, cum a ignorant și cauzele eșecului de la europarlamentare, preferând să-l pună pe seama unor conspirații inventate. Apoi, premierul Viorica Dăncilă s-a comportat inacceptabil la Bruxelles, spunând acolo una, iar acasă alta, iar pe final sfidând puternic conducerea UE. A continuat să se ocupe de mutilarea legilor justiției în favoarea corupților. A mai contat și lipsa crasă de competență a membrilor guvernului, precum și faptul că, în relația cu propriul electorat, PSD nu s-a mai preocupat de credibilitate, ci s-a slujit exclusiv de „mituirea” baronilor locali.

„Din aprilie 2012 până în octombrie 2019, țara a intrat pe mâna unor guverne pretins de stânga, în realitate ultra-populiste și anti-reformiste, în care PSD a jucat rolul central. Este prima dată după '89 când un partid profund anti-democratic, organizat ca o mafie politică, exercită puterea o perioadă atât de lungă, de șapte ani și jumătate, cu o mică și irelevantă paranteză de un an”, scrie Dan Tăpălagă pe site-ul G4Media.

Guvernele PSD au marcat „de la început până la sfârșit un regres continuu de la valorile democrației, în ritm tot mai accelerat în ultimii doi ani și jumătate”, când România „a înregistrat cel mai puternic recul de la respectarea valorilor democratice, comparabil cu mineriadele anilor '90. Exodul de populație din vremurile tulburi de după căderea lui Ceaușescu s-a reluat în forță în ultimii ani. Societatea a răspuns pericolului scoaterii țării de pe orbita occidentală cu cele mai ample mișcări de protest de la căderea comunismului sau părăsind în grabă o țară lipsită de perspectivă”.

Descrierea sintetică a lui Tăpălagă conduce și la identificarea, din punctul său de vedere, a vinovaților: PSD, desigur, dar și aliatul său ALDE, cu liderul Călin Popescu Tăriceanu și mai ales „cu largul ajutor dat de UDMR, alt adversar înverșunat al luptei anti-corupție”. Sprijin mediatic au avut din plin, de la televiziunile controlate de penalii Dan Voiculescu și Sebastian Ghiță. Cât a guvernat PSD, asalturile asupra justiție au fost dejucate o dată prin intervenția structurilor occidentale și a doua oară prin mobilizarea diasporei. Urmări grave ale acestei guvernări : „degradarea funcției publice până la derizoriu și caricatură”.

Administrația centrală și locală oferă azi imaginea unui stat aproape nefuncțional...

„Colonizată de incompetență, clientelism și corupție, administrația centrală și locală oferă azi imaginea unui stat aproape nefuncțional. Autoritatea statului român s-a diluat până la dispariție în unele zone din țară, așa cum s-a văzut în cazul Caracal și într-o serie de alte evenimente alarmante. Criminalitatea a scăpat de sub control în regiuni întregi aflate la cheremul baronilor locali înfrățiți cu crima organizată” (l-am citat pe Dan Tăpălagă).

Pe site-ul Marginaliaetc.ro Tudorel Urian pledează pentru singura soluție curată: alegerile anticipate. Argumentele sale sunt uzura periculoasă la care s-ar expune un guvern monocolor liberal și, respectiv, „catastrofa” care ar fi un guvern Pro România – ALDE. Pentru actuala opoziție pro-democratică, susține Urian, Victor Ponta este un adversar infinit mai periculos.

XS
SM
MD
LG