Linkuri accesibilitate

în România numărul studenților este cel mai mic din ultimii douăzeci de ani (G4Media)


Revista presei de la București.

Anul universitar a început în România cu anunțul că numărul studenților este cel mai mic din ultimii douăzeci de ani. Cauzele: în primul rând migrația. „Potrivit unui studiu recent făcut de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) la comanda Ministerului român de Externe, cei mai mulţi emigranţi români au locuri de muncă necalificate, iar jumătate dintre românii cu studii universitare plecaţi în străinătate au locuri de muncă ce nu cer specializare. Cei mai mulţi români cu studii universitare se află în Canada (77%) şi Statele Unite (54%). La polul opus se află Italia (7% români cu studii superioare), Germania şi Spania (ambele cu aproximativ 17%), informează G4Media citând edupedu.ro.

Jumătate dintre românii cu studii universitare plecaţi în străinătate au locuri de muncă ce nu cer specializare...

Analistul Dan Tăpălagă, de la G4Media, compară actualul context politic din România cu cel din iunie: atunci nici liberalii, nici președintele Klaus Iohannis nu considerau oportună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Din motive care nu se suprapun întrutotul. În cazul președintelui, s-a spus că i-ar conveni un al doilea tur la prezidențiale cu Viorica Dăncilă. De ce acum este momentul potrivit? Pentru că se apropie prezidențialele și președintele Iohannis are prilejul să-și „spele rușinea” de a o fi acceptat pe Dăncilă premier. Apoi pentru că respingerea propunerii de comisar european a lui Dăncilă (e vorba de Rovana Plumb) a făcut ca paharul să dea pe-afară. Un alt motiv de urgență, în opinia lui Tăpălagă : „Gradul de corupție în administrație a crescut alarmant în ultimele luni, pe măsură ce tot mai mulți pesediști realizează că vor pierde puterea. Toți caută acum să tragă ultimele tunuri. Jaful a atins cote alarmante (…) Fiecare minut cu PSD la guvernare ne costă bani pe fiecare dintre noi”.

Președintele Klaus Iohannis este criticat mult mai dur de Ioan Stanomir, într-un interviu acordat Magdei Grădinaru la ziare.com. „Toate involuțiile instituționale dramatice din ultimii ani, că vorbim despre guvernare, DNA sau CSM, îi sunt imputabile în mod direct președintelui Iohannis, care avea datoria să vegheze, conform Constituției, la garantarea statului de drept”, spune Stanomir, care consideră „dramatice” consecințele pasivității șefului statului în primul mandat. Principalele reproșuri: revocarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție, prin neasumarea riscului de a fi chiar domnia sa suspendat din funcție; referendumul pentru modificarea Constituției, care trebuia organizat încă de la manifestațiile masive de stradă din 2017; după cum Ana Birchall, ministrul pesedist al Justiției și care e din altă ligă de pesediști decât echipa Dragnea-Dăncilă, trebuia sprijinită cu toate forțele de la Cotroceni.

Pe aceeași platformă, ziare.com, Ștefan Vlaston polemizează însă cu Ioan Stanomir. Dacă Iohannis și-ar fi asumat riscul de a fi suspendat de Parlament nenumind-o premier pe Viorica Dăncilă (era deja a doua propunere a partidului), consecințele pentru țară ar fi fost mult mai rele. Instalarea la Cotroceni ca președinte interimar a șefului de atunci al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu ar fi însemnat: Kovesi revocată a doua zi, legile de natură să anihileze justiția promulgate urgent, în fruntea parchetelor şi instanţelor de judecată ar fi ajuns persoane obediente coaliţiei PSD-ALDE, iar justiţia ar fi fost de acum definitiv „încălecată politic”.

XS
SM
MD
LG