Linkuri accesibilitate

În Rusia, Curtea Supremă a dispus închiderea organizației Memorial


Iuri Dmitriev, unul dintre liderii organizației Memorial
Iuri Dmitriev, unul dintre liderii organizației Memorial

Curtea Supremă din Rusia a dispus la 28 decembrie închiderea proeminentei organizații pentru drepturile omului, Memorial International, una din cele mai vechi și respectate din țară.

Decizia survine la finele unui an în care numeroase organizații ale societății civile și instituții media au primit statutul de „agent străin”, au fost închise sau forțate să plece din Rusia. Maria Eismont, una dintre avocatele Memorial, a declarat în fața instanței că închiderea organizației printre ai cărei fondatori se numără laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Andrei Saharov, va „arunca țara înapoi și va spori riscul unei represiuni totale”. Yan Rachinsky, președintele consiliului de administrație al Memorial, a declarat că decizia va fi contestată și că activitatea organizației nu se va opri.

Zeci de oameni au venit la proces în sprijinul Memorial. Grupul s-a ocupat încă de la sfârșitul anilor 1980 de cercetarea crimelor Uniunii Sovietice, comemorarea victimelor, precum și de promovării drepturilor omului în Rusia și fostele republici sovietice.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG