Linkuri accesibilitate

În UE continuă problemele legate de distribuirea vaccinurilor anti Covid


În cadrul Uniunii Europene continuă problemele legate de distribuirea și mai ales re-distribuirea vaccinurilor anti Covid-19, achiziționate la comun. Inițial, după ce AstraZeneca a anunțat că nu poate livra câte vaccinuri fuseseră promise, Austria a condus un grup de șase țări, între care Cehia, care s-au declarat dezavantajate, cerând „recalibrarea” sistemului de distribuție.

S-a ajuns la un compromis care însă nu a satisfăcut nici Austria, nici Cehia – pentru că UE consideră că sunt alte cinci țări membre, între care Bulgaria, care au nevoie mai mare de donații. Pe acest fundal, Ungaria a anunțat sâmbătă că va dona Republicii Cehe 40.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 în prima jumătate a lunii mai.

Cehia premierului Babis este unul din aliații Ungariei în UE, țară de multe ori izolată din cauza politicilor autoritare a premierului Viktor Orban. „Republica Cehă este (printre alte ţări) într-o situaţie grea din cauza achiziţiilor defectuoase ale Comisiei Europene”, a susținut ministrul de externe ungar.

Peter Szijjarto a ținut să sublinieze, într-o postare pe Facebook, că datorită achiziţiilor prompte şi în mari cantităţi a unor vaccinuri din Rusia şi China, în completarea celor cumpărate prin mecanismul gestionat de Comisia Europeană, Ungaria se numără acum printre ţările UE cu cele mai ridicate rate de vaccinare anti-COVID-19. Ungaria a fost prima țară din UE care a achiziționat vaccinul rusesc Sputnik V după care a urmat vaccinul chinezesc anti Covid-19.

Din cei circa 10 milioane de cetăţeni ungari, până în prezent aproape 22% au primit prima doză de vaccin și aproape 9% ambele doze.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG