Linkuri accesibilitate

În zona Asia -Pacific s-a semnat cel mai important acord comercial de liber schimb din lume


Summitul online ASEAN. 15 noiembrie 2020.

Cincisprezece ţări din Asia şi zona Pacificului au semnat duminică un important acord comercial promovat de China şi care devine cel mai important pact de acest gen din lume în termeni de produs intern brut, acoperind peste două miliarde de locuitori, circa o treime din populaţia lumii. După opt ani de tratative, Parteneriatul regional economic global (RCEP) a fost semnat în finalul summitului online al ASEAN (Asociaţia statelor din Asia de sud-est), organizat începând de joi de Hanoi, Vietnamul asigurând preşedinţia prin rotaţie a forului.

Acordul vizează crearea unei uriaşe zone de liber schimb între zece state din ASEAN – Indonezia, Thailanda, Singapore, Malaezia, Filipine, Vietnam, Myanmar, Cambodgia, Laos şi Brunei – şi China, Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă.

RCEP este considerat un mijloc de extindere a influenţei Chinei în plan regional, pe fundalul crizei economice globale provocată de pandemia de coronavirus dar și războiului comercial al Chinei cu Statele Unite.

În ianuarie 2017, președintele Donald Trump a retras Statele Unite din proiectul concurent, Tratatul de liber-schimb transpacific (TPP), promovat de predecesorul său democrat Barack Obama.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG