Linkuri accesibilitate

„Înspăimîntaţi pentru faptul că siguranţă şi încredere reprezintă doar vorbă goală” (Ovidiu Șimonca/Observator cultural)


Revista presei de la București.

Ziarul Adevărul publică la rubrica „Ultima oră” două știri referitoare la Republica Moldova. Una înregistrează reacția fostului ministru de externe Iurie Leancă „după declaraţiile lui Veaceslav Platon privind implicarea sa în frauda bancară”. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, realizate în penitenciar, unde Platon ispășește o condamnare de 30 de ani. Iurie Leancă a răspuns printr-un comunicat în care informează că îl va acționa în instanță pe Platon și reamintește faptele acestuia.

Cealaltă știre se referă la deschiderea unui dosar penal în cazul celor șapte profesori turci arestați și apoi expulzați de autoritățile moldovene în Turcia, unde erau acuzați că ar face parte din organizația lui Fetullah Gulen, opozant al președintelui Erdogan. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat deja Moldova pentru această expulzare, considerată nelegală și ne-necesară.

Guvernul de la București a pregătit o rectificare bugetară despre care presa scrie că n-a fost pusă nici măcar la dispoziția ministerelor care trebuie să o avizeze până luni dimineața. Tot ce se știe este că se va tăia din bugetul unor ministere și așa grav deficitare: transporturi, sănătate, educație și cultură. În schimb, scrie Ioana Ene-Dogioiu pe site-ul ziare.com, se adaugă „în zona de administrație locală, pentru că primarii trebuie cumva dezmorțiți din pasivitatea care ar putea distruge urgent PSD”. Săptămâna viitoare va fi adoptată și „ordonanța haiduciei”, cum o numește jurnalista – un act normativ care va taxa băuturile răcoritoare cu conținut mare de zahăr, va scumpi țigările și va impozita serios pensiile care depășesc plafonul de 7000 de lei. Încă nu e clar dacă e vorba doar de pensiile speciale, cum a scos la înaintare PSD-ul, ci și de cele contributive, ale persoanelor (circa 300 ar fi vizate) care au avut venituri mari la conducerea unor structuri private și au plătit contribuții pe măsură. Toate acestea, consideră Ioana Ene, echivalează cu anunțul camuflat că se intră într-o criză comparabilă cu cea din 2010. Furtuna stârnită de groaznicul dosar Caracal (două fete dispărute, potențial asasinate de un localnic) ar fi picat la țanc ca să acopere măsurile financiare ale guvernului.

Victor Pițigoi scrie tot pe site-ul ziare.com despre cazul Caracal și solicită asumarea răspunderii politice din partea celor aflați la putere înainte de a se căuta vinovații doar printre cei care s-au ocupat direct, pe plan local, de apelurile Alexandrei, fata de 15 ani, la 112. Vinovații punctuali sunt „treaba mai mult a organelor de anchetă și a instanțelor decât a politicienilor”. Iar pe aceștia din urmă, chiar Constituția, reamintește Victor Pițigoi, îi obligă să răspundă solidar. Cum totul se înnoadă la structurile Ministerului de Interne, rezultă că întreg guvernul, cu Viorica Dăncilă în cap, ar trebui să demisioneze.

Revista Observator cultural dedică patru pagini cazului Caracal. Ovidiu Șimonca scrie că autorii își exprimă aici deopotrivă revolta și spaima. Suntem „Revoltaţi pentru că acea fată isteaţă, care a comunicat cu politiştii şi cu operatorii de la 112, n-a putut fi găsită. Înspăimîntaţi pentru faptul că siguranţă şi încredere reprezintă doar vorbă goală”.

XS
SM
MD
LG